Det var varg som dödade kvinnan i Alaska förra våren – utredarna har DNA-bevis

Här i den lilla byn Chignik Lake skedde attacken i mars 2010. Alla bevis pekar emot samma sak, kvinnan dödades av varg.


Det är nu klarlagt att det var varg som dödade den kanadensiska kvinnan i Alaska i mars förra året.
Alla bevis pekar emot slutsatsen att två eller flera vargar dödade den 32-åriga Ms Berner.
– Det tragiska mötet inträffade när hon joggade på vägen mindre än två miles från byn Chignik Lake, säger Lem Butler, Principal Investigator för ADF&G, och en av de fyra författarna till den 46 sidor omfattande rapporten om händelsen som nu publiceras.

I undersökningen ingår utvärdering av vargspår på platsen, intervjuer av de första som anlända till platsen, insamling av vargar från närliggande området, och analyser av DNA och andra rättsmedicinska bevis.
Varg-DNA återfanns på offrets kropp och hennes kläder. DNA-resultat från US Geological Survey labb i Anchorage visar att två till fyra vargar var inblandade i attacken.
Ett DNA har kopplats direkt till en av de vargar som dödades i närområdet dagarna efter. Vargen befann sig då nära den plats där Berner dödats.
Spåren på platsen visar att kvinnan och vargarna möttes på en väg utefter en fjälldal som hon använde för sin joggingrunda. Det finns tydliga bevis på att vargarna gick till attack. När kvinnan mötte vargarna vände hon och försökte ta sig bort från vargarna. Men utan chans att försvara sig togs hon snabbt ner. Sedan har vargarna dragit henne av vägen ner för en slänt.
Två gånger flyttas hon. Sista gången ner till täta buskage.
Man tror att hennes kroppsstorlek och det faktum att hon sprang kan ha triggat vargarna att gå till attack. Hon var bara lite över 147 centimeter lång och vägde 52 kilo. Ingen av de vargar som senare sköts och undersöktes visade några defekter som visar att det skulle vara orsaken till attacken. Berner och vargarna förflyttade sig mot varandra på kollisionskurs men dolda för varandra av buskage och småträd utefter vägen och en skarp kurva. Vargarna kan ha känt henne redan innan de såg henne eftersom en hård västlig vind låg på från Berner emot vargarna.
När hon såg vargarna och vände följde två vargar efter henne på vägen medan en tredje drog iväg upp i slänten ovanför vägen och gensköt henne. En kort strid följde och hon var död.
Vargarna flyttade, drog henne, 40 meter från platsen där hon dog. En person som något senare upptäckte kroppen lämnade området för att hämta hjälp när han fick se en varg helt nära platsen. När han kom tillbaka med några ortsbor hade kroppen flyttats ytterligare en bit ner i en slänt in i tätare buskage. Och då hade vargarna också ätit mer av kroppen.
Beskrivningen av attacken finns noggrannt återgiven i rapporten och bygger på vittnesuppgifter från den som upptäckte dramat och som kunde läsa i snön vad som hade hänt.
Attacken skedde i fullt dagljus ca 1,5 timmar före solnedgången.

”This appears to have been an aggressive, predatory attack that was relatively short in duration” sammanfattas attacken i rapporten.

Jakt på vargarna inleddes genast och några dagar efter händelsen sköt först de två vargar som man ansåg låg bakom attacken och senare dödades ytterligare sex vargar inom en 15-milesradie från byn.
Vargarna dödades för den allmän säkerhet och för att man ville göra utvärdering av biologiska faktorer som kunde ha samband med attacken.

Läs Hela rapporten som finns länkad här under.

Artikel från mars 2010

Anchorage Daily News

Hela Rapporten

Flygfotografi över platsen där attacken mot Candice Berner ägde rum. A: vargar kommer på vägen från vänster till höger innan attacken. B: Candice Berner antas ha kommit från höger till vänster innan attacken. C: är platser som angetts av en person med hemvist i Chignik Lake som den punkt där den mänskliga spåren ändra riktning. RP: referenspunkt och förmodade plats för Candice Berner död.

2 tankar om “Det var varg som dödade kvinnan i Alaska förra våren – utredarna har DNA-bevis

    • Vem har förnekat detta. Redan i mars 2010 redogjorde Vargens tid för händelseförloppet. Redan då stod det klart att det var varg som attackerat kvinnan. Det som fattades då var resultatet från DNA-proverna som togs både på kvinnan och de dödade vargarna. Se länk från 2010 under artikeln.

Lämna en kommentar