Vargens tid är nu!

Det bor i dag 10 miljoner människor i Sverige, 9 850 000 miljoner är inte medlemmar i Svenska Jägareförbundet, ändå är det dessa 150 000 upp till 10 miljoner som med självpåtagen rätt talar om för oss alla andra vilka djur vi ska ha i våra marker. Vi 9 850 000 måste ta makten över det vilda i Sverige.

Jägareförbundet är ca 1,5 procent av befolkningen, vilken annan intressegrupp har ett lika stort inflytande på andra människors tillvaro.

Jägarna har statens tillstånd att ha vapen och då ska de följa de jaktregler som följer med vapeninnehavet. Tjuvjakten på rovdjur är oacceptabel och måste stoppas med hårdare straff. Det räcker inte med indragningar av vapenlicensen, långa kännbara fängelsestraff måste till för att visa hur allvarligt samhället ser på tjuvjakten.
Jägare som accepterar rovdjur och som ser dessa som berikande för timmarna i skogen måste stå upp och ta avstånd från övriga rovdjursmotståndarna.

Antalet vargar i Sverige är ca 300. Sedan 1983 har antalet vargar ökat med tio individer om året. Ändå kan Jägareförbundets husorgan Svensk jakt prata om vargexplosion när ett län får en ny familjegrupp.

Huvudsyftet med denna blogg är att återge det som skrivs runt om i landet om varg och andra rovdjur, både redaktionellt och på insändarsidor. Heltäckande är svårt att lova men vi ska göra vårt bästa att få med i alla fall det viktigaste.

Där vi känner behov av att kommentera skeendet kommer vi att göra det. Det är många felaktigheter som sprids om våra rovdjur.

Särskilt kommer vi att belysa den den kult kring löshundsjakten på rovdjur som snabbt håller på att ta över sättet att jaga.

Du kan själv kommentera artiklar och inlägg direkt på sidan. Vill du maila, vilket du är välkommen att göra, är vår mailadress vargenstid@gmail.com.
Du ansvara själv för innehållet i dina kommentarer. Men vi kommer att moderera dem innan de läggs ut så det är lika bra att från början hålla dem seriösa.

VT

“There’s an old Russian proverb that a wolf lives on its feet.”

Annonser

277 tankar om “Vargens tid är nu!

 1. Varg är en plåga för mig som jägare!
  Jag bor i ett vargtätt område och vet ej om jag får tillbaka min hund om jag släper den att jaga fågel! Detta gör att jag tycket att vargen är en plåga för oss i vargtäta områden. Jakten betyder mycket för mig!

   • Vem ska göra eftersök på våra vilt iframtiden? för er som inte vet så behövs ett eftersöksekipage i form av en hund på 9 av 10 eftersök i trafiken. många gånger behöver man släppa hunden för att få stopp på det skadade viltet!

    I ett vargrevir kan man inte släppa en hund då man gör eftersök för då kan man riskera att hunden blir tagen av varg!

    Hur ska vi lösa det problemet? kanske vargvännerna ska överväga att bli hund så vi får använda er och mata vargarna med vid eftersök! 🙂

   • vad jag vet så är vargen statens vilt och då räknas det som ett husdjur. på sommarhalvåret ska tamdjur som riskerar att skada vilt hållas kopplad. sätt koppel på vargarna. vargen ska inte särbehandlas som vi jägare gör 😉

   • Jäv*a I**t Jä**l!
    Hur f*n kan man skriva nåt så in i h****te dumt!
    Håll hunden kopplad?; har du överhuvudtaget nåt hum om hur jakt går till, eller tror du all mat föds på konsum?

    Ni era för*****de j***a natur-m***ar vill ut i skogen med kamera för att fota varg, vi som bor i skogen skulle gärna vilja vara där med våra hundar lösa, jaga våra älgar och annat matnyttigt, vi skulle vilja leva som vi gjort i generationer, utan att oroas för våra tamdjur. Vill ni fota varg så finns det ju hägn, risken/chansen att få se varg, när man letar med kamera är oerhört liten, vargen dras mera till får och hundar än människor med kamera. Varför skall jag och min familj som levt här i generationer vara tvungna att anpassa oss efter er bara för att ni vill ”se” varg!
    Det är inte konstigt att varghatet sprider sig på landsbygden.

  • Men du — I Noramerika och övriga världen, är det förbjudet att jaga med hund.
   Så om du slutar med det, är detta problemet löst.

   Kan dessutom inte förstå allt gnällande över jakthundarna, när det jagas med hund är det ingen som ens sätter upp en skylt vid VÄGEN.
   Många fler hundar blir påkörda än attackerade av varg.
   Att jaga med hund bredvi 90-vägar och sedan gnälla över varg …är underligt.

   • Ha ha Lin, det var konstigt att du säger det, eftersom det jagas med hund i nordamerika och stora delar av välden. Jämförelsen haltar lite ( men det är man ju van vid) det går inte att jämföra bilar och varg, eftersom det finns fler bilar än vargar.i

   • Jag håller helt med..och enligt försäkringsbolagens statistik så är det flera hundar som skadas av sina egna ägare vid jakt än de som skadas av vilt…

   • Anders Andertsson!! Tror du vi står på vargens sida för att vi vill ”se” den?? Då tror du fel!!! Vi står på vargens sida för att den har LIKA stor rätt att leve som människan. Människan jagar dubbelt så många djur som vargen! Och nej, jag tror inte att mat föds på Konsum men jag VET att folk föder upp djur som vi kan äta. Så vargen kan ju inte direkt gå in på Ika och köpa lite kött eller? Men det kan vi! Så då kan vi äta den maten och vargen/rovdjuren kan äta den vilda maten! Vi måste acceptera andra varelser! DU och din jakt är inte allt här i världen. Om vi ska ha tamdjur så är det VÅRT ansvar att ta hand om dem! Om en människa skulle döda din hund ska alla människor utrotas då!! Det är ju samma sak! Dessutom om vi utrotar varg kommer hela ekosystem rasa sönder och då förlorar ju alla varelser på att visa bara tänker på sig själva och inte visar någon hänsyn till andra levande varelser som råkar ha samma diet som oss!

   • Anders Andertsson, vi vet att mat inte föds på Konsum men vi har ju tamdjur som vi slaktar. Du menar alltså att vargen inte ska få äta för att vi vill ha speciel mat!? Snacka om ego.

  • Då får du skaffa dig en annan hobby .
   Jag bor också i detta land och Vill se varg som lever likt den alltid gjort och inte dig och din hund på nöjesfärd i naturen

   • IMPALA!!!!! Åh!!! Vargen ska inte utrotas för att vissa har jakt som hobby! Det är ju helt sjukt!!!!! SJUKT SJÄLVISKT OCH ORÄTTVIST!!!!!!!!!!

  • Till alla jägarkamrater, dessa natur m….har själva gett mig lösningen på problemet med varg: Använd och sätt gärna upp fler bommar på era jaktmarker, det är inte så svårt att ansöka om ett tillstånd för bom, men det gör att alla dessa j….vargskådare får problem då de skall ta ut sina likar och några turister på vargsafari. Alltså mer bommar på markerna, detta gör även att man får vara ifred och jaga!

   • Jamen Åh! Fattar du inget! Det är inte för att vi vill SE varg det är bara det att vi har lite medkänsla och tycker att de får leva! Vargalära inte farliga för människan! Du tycker att det är viktigare att du ska få jaga med hund än att vargen/rovdjuren får leve! Du är så självisk, Anders Andertsson!

   • Anders Andertsson då får järns sätta upp bommar men jag kommer inte att lämna vargens sida för det

  • Ge faaaan i att släppa din hund i skogen då, muppjävel!!! Och gå sen till ICA/Konsum och KÖP en köttbit! Du vet den som vi producerat i svensk köttproduktion…

  • Längesen du skrev men,…. är du helt jävla dum i huvudet? Hur många hundar dödar en varg? Hur många hundar dödas av människor?!?!?!?! hur många blir överkörda?? Vilka djur dödar vargar mest? Dödar inte människor mer djur och människor än vad vargen ngnsin kommer göra?????? Gud vilken ogenomtänkt kommentar, någonsin hört talas om ekosystemet? Vargarna finns av en anledning och gör nytta i naturen på fler än ett sätt…..

  • stackars jägare som inte kan erkänna att de har naturliga konkurrenter i naturen. säg som det är,ni vill bara fylla frysen med kött, inget annat. synd att ni ska föra landsortsfolkets talan som bor i vargrevir och som inte har några problem med varg,men däremot björnen är faktiskt farlig för människan, men oftast då i samband med jakthund såklart.

  • Du anser dig ha rätt att döda vad som helst i skogen. Vargen dödar för att överleva. O M en varg kunde förstå vårt språk och vi uppfostrar den att inte äta våra hundar, tror jag de skulle acceptera detta. Men nu besitter den ju inte dessa kunskaper. Vargen ser hunden som ett byte, vilket som helst. Den är inte lika blodtörstig som du och har inte din vilja att döda. Du dödar för ditt sjuka nöjes skull! Ni njuter inte av naturen, ni är där för att döda, vad det månne vara.
   Jag har ett stort intresse av vapen men jag dödar inte, jag tävlar. Till skillnad från dig, kan jag gå ut och njuta av det vilda i naturen. Det gör jag med mina barn och med mina hundar. Mina barn uppfostrar jag till att respektera allt levande, ja, t o m jägare, men inte varghatande sådana.
   Ni är farliga individer i vårt kära Sverige. Jag har större acceptant för en fundamentalistisk
   taliban än för en varghatande jägare.
   Ja, jag är numera beväpnad när jag går i naturen men det är inte för att värja mig mot våra rovdjur…

  • Vargar vill också ha mat precis som vi. De dödar för att överleva medans vi dödar inte bara för att få föda , nej vi dödar också för att det är kul.

  • ”Varför skall jag och min familj som levt här i generationer vara tvungna att anpassa oss efter er bara för att ni vill ”se” varg!””

   du! varför anpassar inte DU dig till vargen o annat levande?

  • Hört talas om koppel? Och ska vargen utrotas bara för att ärthjärnor som du inte är rädd om din hund och vill skjuta fågel? Herregud😳

  • Har du en fågelhund så har du också tränat den så jag är övertygad om att du skulle kunna träna in doftdiskriminering d,v,s att hunden reagerar på doft av varg och markerar på det sätt du vill.Detta tränas av Länstyrelsens folk för eftersök på predatorer på Grimsö.Massa teknink har kommit in i dagens jakt bör då inte utvecklingan av hundträning följa samma utveckling.Grytjakt däremot bör förbjudas hur som helst anser jag.

 2. Och vad har du Fred gjort så speciellt för mänskligheten att du ska bestämma vem som ska finnas eller ej? Jorden är inte gjort till för dig, du för samsas med de andra som finns. Anpassa dig till världen så blir du stolt över dig själv, istället för att sitta där frustrerad.

  • Kunde inte sagt det bättre själv. Att 2 % av befolkningen tycker sig ha rätt att ändra hela ekosystem för sina egna egoistiska behov är patetiskt. Finns det någon annan fritidssysselsättning i Sverige där man tillåter att en liten grupp människor förstöra mångfalden, döda olagligt bara för att ingen ser, plåga enorma mängder levande individer per år, kalla det ekologiskt (fast djur skadeskjuts, tjuvjagas och dödas bara för att det är kul och bly sprids i vår natur) och dessutom tycker om att göra det? Det vi som värnar om mångfald kan göra är att fortsätta lyfta fram oetiska händelser i media, visa upp skadeskjutna djur, visa allmänheten hur jägare sitter och skjuter prick på SMÅ rävungar som precis lämnar sitt trygga hem ( samtidigt som sjukdomar som tex harpest och olika vidriga sjukdomar som gnagare bär på sprids mer för varje år hos oss människor) och viktiga småpredatorer dödas enbart för att jägarna ska få skjuta fler harar och rådjur, hur grävlingsjakt går till när grävlingsungar bits/slits ihjäl av lösa jakthundar och grävlingarna skadeskjuts och hetsas i sina gryt . Det finns oerthört mycket oetiskt jakt vi kan ta tag i och bli av med. Gör allmänheten medveten om vad som pågår när våra ”viltvårdare” är ute och härjar….

 3. Äntligen har regeringen fattat att de kostar otroligt mycket pengar att hålla stora rovdjurstammar. Era miljömuppsargument håller inte så det ska bli en fröjdens dag när dom släpper vargjakten fri. Då kan ni lägga ner denna sidan. (som ingen läser ändå förutom jag och Mae)

  • Vi kanske ska döda några människor till tills det är kvar ungefär 200 människor kvar i Sverige. Vad tycker du om det!? Du kan gärna bli en av dem, så att rovdjuren får leva.

 4. Vilka kostnader tänker du på?
  Vad är en miljömuppe?
  Vargjakten kommer aldrig att släppas fri!
  Du skulle bli förvånad hur många som läser den här sidan!

  Vt

 5. Haha ja du har otroligt många kommentarer på din bloggsida iaf. så det är säkert miljoner. Tja vad sägs om att staten betalar ut 20 000 kr för en vargriven hund. Du inser inte att det är pengar som styr i detta samhället. Hade du haft en aning om vad det kostar att arrendera mark eller ännu hellre köpa en hektar mark så borde du förstå att det blir liv när allt blir förstört.

  Vargjakten är redan fri. Bara det att det inte står i kalendern. Tro mig, droghandeln är inte heller fri, men det finns överallt (ett bra exempel)

 6. Skulle jägarna sluta släppa jakthundar i vargrevir skulle kostnaden för dödade jakthundar inte finnas.
  Antalet kommentarer är inte det samma som antalet besökare.
  Jakt är inget självändamål. Hyr man jaktmark får man väl jaga efter de förutsättningar som finns.
  Vi vet att det tjuvjagas varg, det är därför man också vara försiktig med att ge tillstånd till jakt. Jägarna börjar bli ett gissel för Sverige.

  • ett vargrevir är många tusen hektar,det faller på sin egen orimlighet att fridlysa vargrevir från att släppa hundar där,varg är ett djur och ingen svensk kunglighet som man ska stänga av hela städer för bara för att nämnde man ska kunna åka igenom ostört i pr syfte

   • Nej de är inga kungligheter inte vi heller även om vi vill. Men städer går inte i konkurs för att vargen finns. Det är vi som måste acceptera dem för att de (precis som vi) äter kött. De jagar bara för att överleva och när det gäller hundar så är det jägarnas ansvar om de jagar med. Hund

  • Förutsättningarna ska inte vara om man kan släppa hund utan att man kan släppa hund och veta att den inte blir tagen av en varg. Jägarna är inget gissel utan det är vargen som är ett gissel.

   Nästa gång ni kör på ett djur så kan ni ju ta på er ett par stövlar och börja traska efter ert skadade vilt i 1 mil i kolsvart mörker. det kallas eftersök. för om jägarkåren ska bort och hundar inte ska få släppas så är det dit vi kommer komma. för övrigt så tror jag inte nån av er vågar stå öga mot öga med en påkörd björn klockan 1 på natten, vilket jag har gjort tack vare att jag är jägare.

   • Ja men rovdjuren förtjänar inte att dö!!! Är det så svårt att fatta det?! Bara för att VISSA jägare (inte alla) vill ha vilt kött istället för tamt och vägrar inse att jorden inte är vår utan att vi måste dela den!

 7. Om jakt är en normal sysselsättning då skulle inte de flesta jägare gå anonyma på Jorden utan att ge sina debattörer en chans att veta vem de pratar med. Men när man skäms för sina handlingar, ja då är anonymitet en stor fördel. Njut av livet i skogen, Alex, du vet aldrig när någon sitter i en buske nära dig. Med kamera.

 8. Om ni vill föra en konstruktiv debatt bör ni ju börja med att inte dra alla jägare över en kam!
  Är själv jägare men bor i södra sverige så jag berörs inte av vargstammen. Tycker att det bör finnas utrymme för en vargstam i skandinavien men den får inte bli för stor. Människan skall i mitt tycke alltid sättas först då vargen totalt sett knappast är någon utrotningshotad ras kan vi här i skandinavien hålla den på en låg nivå.
  Om man som förslaget nu ser ut överlåter till resp länstyrelse att bedömma hur många individer som kan va lagom för varje län tror jag att acceptansen kommer att öka markant då beslutet tas nära och inte i stockholm av personer som inte är insatta i problematiken.
  Efterson det enligt tidigare inlägg knappt bor några människor i de berörda länen och de som bor där inte har några problem med vargen bör ju dessa beslut gå er väg.
  Avslutningsvis vill jag bara väcka en tanke, om man som ni som driver sida vill förhindra ”jägarna” från att deccimera eller till och med utrota vargarna lokalt (läs skandinavien) bör man ju i konsekvensen tecken också förhindra vargarna från att lokalt utrota älg och rådjur såsom sker idag. För ni vill väl ha mångfald i naturen och inte bara vargar!
  Tack för ordet!
  Sune
  som lever av och med naturen

  • Vadå människan viktigare än vargen?!!!! Vadå liten?!!!! Den får bli hur stor som helst eftersom att inte bara människan ska ha rättigheter på denna jord som vi delar. Vi kan inte sitta och rösta om hur många vargar det ska finnas! Det är som att säga så här: oj nu bor det 9 miljoner i Sverige då får vi mörda några tusen! Det är inte rätt!

 9. Vi vet att inte alla jägare vill döda varg, men eftersom de flesta jägare i landet är medlemmar i Jägareförbundet, som ger en prenumeration på Svensk Jakt och samtidigt är en jägarförsäkring, indirekt stödjer Jägareförbundet och deras åsikter i vargfrågan.
  Vi menar inte att alla jägare med avvikande åsikter i vargfrågan ska lämna Jägareförbundet, tvärtom, stanna och ta debatten inom förbundet.
  Det skulle vara intressant att höra var vargen gjort tomt på älg och rådjur.
  Vargens tid

 10. ” Fred // 12 september, 2008 vid 9.03 e m | Svara

  Varg är en plåga för mig som jägare!
  Jag bor i ett vargtätt område och vet ej om jag får tillbaka min hund om jag släper den att jaga fågel! Detta gör att jag tycket att vargen är en plåga för oss i vargtäta områden. Jakten betyder mycket för mig!

  Betyder det mycket att döda levande varelser för skoj skull ? Kommer du att försvara mig om jag skjuter någon i din familj för skoj skull ? Nej.

  • Vargar dödar inte för skojs skull. Titta jag vet att du älskar din hund men den är ditt ansvar om du tänker jaga med den! Vargen ska inte utrotas bara för att det passar dig

 11. va trött jag blir när jag hör att vargen kostar pengar. vargen var här före oss, thats it. jag har åxå haft varg utanför mitt fönster och jag har hund men det e mitt förbannade ansvar att se till så min hund inte driver rätt in i arslet på vargen. tänk om jägarna kunde lära sig det åxå.

 12. Tamrovdjur är en plåga för mig som kaninägare!
  Jag bor i ett hund/katt-tätt område och vet ej om jag får tillbaka min kanin om jag går ut och hoppar och den får långlina! Detta gör att jag tycket att tamdjur är en plåga för oss i hund/katt-täta områden. Hoppningen betyder mycket för mig och min kanin.

  Förhoppningsvis så ser många att det är en ironisk twist på FRED’s inlägg.

  Ps. Jag innehar kanin på riktigt, det är en sann jämnförelse, ska alla djur tas extra om hand eller bara vissa? T.ex. jaktdjur?.DS.

 13. Vad jag vill ha sagt är alltså att alla djur har levnadsvärde och bara för att jag värderar mitt djur högst så får jag inte bli orespektabel och vilja ha död på allt som hotar min/mitt husdjurs ideala levnadsbild.

 14. antalet jägare är officiellt ca 300 000 så hur någon kan få det till 2 procent av befolkningen kan jag ej förstå.men det är som brukligt i vargdebatter,det ska minoritetsbeläggas siffror som folk…….sen har vi en klar skillnad,jakten omsätter miljarder i landet,vargen enbart

  kostar samhället miljarder..tänker man som vilken företagsledare som helst så vill han ej ha kvar en sån verksamhet som går hårt minus samt bara vållar skada….

  • HAHA, måste jag säga! alla som läser detta kan ta sig en funderare.

   Ni som inte jagar. Vad gör ni om ni kör på ett vilt med bilen? ringer polisen som skickar ut en jägare.

   vad gör ni då ni hittar ett skadat djur ex rådjur som svälter? ringer poliser som skickar ut en jägare för att avliva viltet.

   Vad gör ni då det ligger en skabbräv under bron som sprider smittan till era husdjur?
   ringer polisen som ringer en jägare.

   vad gör ni då en älg blivit påkörd av tåget och ligger dött på rälsen? ringer polisen som ringer en jägare som får skynda dit och städa upp.

   vad gör ni då älgen springer inne i stockholm? ringer polisen som ringer en jägare för att jaga bort/skjuta älgen.

   Ska vi lägga ner jägarkåren för att den kostar för mycket? i såfall tycker jag vi kan lägga ner stockholm för där finns det för många idioter som aldrig satt sin fot norr om uppsala och inser att det faktiskt finns människor som bor i norrland och hanterar dessa problem varje dag.

   • Varför utgår du ifrån att alla vi är från Stockholm! Och nej jag gör inte allt som står där och jag sa inte att jägare inte får finnas, vi är också rovdjur och har en rätt. Men att jaga andra rovdjur (eller djur) bara för att man inte gillar dem är ju sjukt!

  • Det spelar ingen roll om ens alla människor på jorden vill ha bort vargen det är inte upp till oss att bestämma det!

 15. Det är som vanligt. Att fakta inte kollas upp innan nåt läggs ut. I Sverige är ca 6,900,000 röstberättigat varav ca 85 % röstar. Sedan löser ca 300,000 jägare det statl. jaktkortet, SJF har ca 189,000 medlemmar. SJF stödjer vargforskning med medlemmarnas pengar! Vilket bidrog att många lämnade förbundet och gick över till Jägarnas Riksförbund som solklart är emot vargen i en eller annan form.
  Sedan har vargstammen 2009 bestått av 166 -185 individer. I Prel. Statusrapporten av Viltskadecentret för år 2010 har individantalet för 2010 angetts med 190 – 209 individer. År 2009 48 individer dog av olika anledningar. Trots allt en ökning med genomsnittligt 30 individer.
  Sedan är det inte enbart jakthundar som dödas av varg utan det är även sällskapshundar som dräptes av varg. Tre stycken 2009 och hittills i år har det varit 3 stycken. Skadorna på hundar är dock en liten till del av den skadeersättningen som betalas ut till drabbade personer. Ersättningen betalas med skattepengarna. Vet ni hur mycket pengar en sameby får om det har en produktiv varghane i byn? Kolla in Sametingets hemsida. Snart kommer ni att se att siffrorna skenar iväg. Vargen är inget gulligt djur som man gosar med som på Kolmården.
  Lev ett år i norra Värmland och går ut med hundarna i skogen dagligen. Den dagen ni ser färsk vargspillningen kommer känner nåt i kroppen ni aldrig känt förut. Jag lovar!
  Tack för ordet.

   • Vargen jagar inte för enbart överlevnad. De jagar för att de älskar att jaga…. Det är därför de går in i en fårhage eller renskockar och kan riva dem… . men de dör ofta en plågsam och lång död. Om vargarna hade tagit EN ren och sedan nöjt sig med det och ätit upp den, så hade det varit en annan sak. Men så är det inte… ofta går vargarna också på de havande djuren och det är ingen snygg syn att se när man sett hur mkt fåren och renarna har lidit.

 16. Nu får det jävlar i mig vara nog !
  Om ni vill diskutera vad det kostar med varg i naturen, så vill jag att ni först betänker att anledningen till kostnaderna är jägare och samer, som genom sina påtryckningar skapar och kräver av samhället en i sig dyrbar och omöjlig hantering genom skyddsjakt, bevakning osv. Vargen kostar inte ett jävla dugg !
  Varför ska vi övriga innevånare som bor i renskötselområdet ( 40 % av sveriges yta ) inte få bestämma om vi vill ha varg eller inte ? Snacka om diskriminering. Bönder och samer är en grupp egna företagare som bedriver en helt olönsam verksamhet och som aldrig skulle klara sig utan bidrag ! Tag reda på vad det kostar oss skattebetalare att år ut och år in försörja dessa företagare.

  • Det är inte jägarna som vill ha varg! det är länstyrelsen som vill ha varg och forskar på detta djur och det är där vi har kostnader. Kolla på bullmarksvargen i umeå som kostade 100 miljoner drygt på 2 år…

  • Du har så rätt, nästan 🙂 Renskötselområden upptar 52% av Sveriges hela yta!!!(detta står att läsa på Sapmi) Denna yta har ökats på successivt i smyg verkar det som, då den varit på ca30%.
   Då ska man veta att 85% av Sveriges befolkning bor på endast 1.5% av vår yta(Tätort/gångavstånd) Resterande 15% bor på småroter ofta utmed älv eller kust. Fatta då att vargen har endast en liten promille av Sveriges yta att röra sig på. Jag tycker det är dags att Sverige river upp ett gammalt beslut där varg inte tillåts inom renbetesområden.

   • så du menar att den yta dryga 200 vargarna rör sig på idag är en promille? skulle inte tro det va…. eller ifall så är fallet så bör det inte vara några som helst problem att fota en varg, en promille av sverige är ca 100 meter. 200 vargar på 100 meter innebär att det är en varg bakom varje gran. vakna upp… sen ska du veta att år 1780 var 100% av sveriges yta renskötselområde. alltså är det samerna som är utrotningshotade. du talar mot dig själv ska du veta 🙂

 17. Som Dansker med fritids hus i et varg område
  Syntes jeg i svenskere skulle være glade og stolte over jeres fantastiske natur,

  og at der findes noget der er lidt vildere end en räv bør i se som et stort plus
  som giver et kæmpe løft til den natur rigdommen som i har så meget af.

  jeg mener 20 varg drab
  er 20 for mange.

  Men at man måske skulle kunne opnå en særlig tilladelse til at fjerne særlige problem dyr
  som kommer for tæt på skoler eller for smag for tamdyr.

  Derved vil et mindre antal ”problem varg” blive fjernet
  mens de andre som blot lever et godt varg liv i det skønne Sverige
  forsat vil have deres berettigede liv i de store skove.

  måske er jeg lidt uvidende om problemerne herved
  men jeg syntes at historien har vist os alle
  at varg drab er en stor fejl
  og oftest er begrundet i frygt og uvidenhed.

  Det var blot et lille indspark fra sidelinjen
  men håber i er klogere en os når det kommer til
  bibeholdelse af den vilde, usporlerede natur som stadig findes hos jer.

 18. glöm aldrig att sverige hade räv,björn,lo,järv.. redan innan vargen dök upp igen,vargen blir sas droppen,sverige är inte så stort som vissa tror och det är befolkat där ni minst anar det…men det finns ingen intresse för lodjur björn räv järv från er sida,ni väljer att intressera er för det värsta rovdjuret vi har

 19. Hördu ”rotemästaren” jag tycker du ska hålla upp med dina påståenden. Vad vet du om vad ”vi har för intressen..”?
  Det är bara du i din inskränkthet som tycker att vargen är det värsta rovdjur vi har. Titta på dig själv, Vilket släkte tillhör du? Människan? Skulle tro det trots allt, och människan är det värsta rovdjuret på jorden.

 20. värsta rovdjur??

  på hvilken måde er det?
  mod människa eller djur?

  Mig bekendt kan der ikke i historien dokumenteres angreb på människa
  så skal vi ikke lade den ligge en gang for alle.

  ”er sku træt af at høre på skræk historier”

  djur jo
  men det er jo en del af naturens gang
  og oftest angribes de jo de svage djur

  har dog set foto af hunde, får
  som også er bleven angreben.
  dette sker kun for de hunde som går løs
  eller som ejeren ikke gider lukke inde.

  Fårene bliver alligevel slagtet
  så det handler om kroner & øre
  og her må de forurettede kompenseres af den svenske stat som i forvejen støtter så meget.

  Det kan jo ikke passe at vi stadig i 2011
  render rundt og er bange for Vargen
  Og fantasere om alt det som den gør
  Det var det samme som skete for 100 år siden

  Så må vi få nogle seriøse undersøgelser på bordet som viser hvad problemet er ??

  Er der overhovedet lavet sådanne undersøgelser ?

  Eller er problemet så lille at man ikke har gjort det?

 21. Uffe, jag tycker du får fram de riktiga problemen här. Bra jobbat 🙂
  Hela debatten har spårat ur för längesedan. JÄgarna vrider sanningen till lögn och sedan är det den lögnen vi debatterar istället för den rena sanningen.

  • Uffe og Peter, en del av problemet har vel värt at de skylder på innavl i flokkene. Men for en som ikke er så innsatt i tingene ser det ut som de skytter först og undersöker etterpå. At ulv og hund ikke går sammen er fordi de er for like. Og Uffe jeg er helt enig ang får, hvor mange får faller ned i bergsprekker eller på andre måter skader seg når de slippes ut på bete i fri natur. Uten tilsyn i måneder! Selvfölgelig har dette med ökonomi å gjöre. Men da er det så lett å skylde på ulven.
   Föler med ulvene i morgen. Hvor mange ble skadeskutt i fjor? Svart dag i morgen.

 22. Om vargen kostar pengar. Hur mycket pengar kostar då inte människan i ett samhälle? Om vargen förstör mark. Hur mycket mark förstör då inte människorna.
  Ni hör ju själva hur dumma era argument är! Öppna ögonen istället för att blunda.

  Jag är emot vargjakt. Men visst kan det vara lätt för mig att sga att jag hatar vargjakt när jag bor i södra Sverige där det inte finns någon varg. Har tyvärr aldrig sett en varg heller. Dock tycker jag att det oklokaste man kan göra när man har en hund, och bor i vargtäta områden, är att släppa hunden lös. Jag har hund. Men som sagt så bor jag i södra Sverige. Men släpper man hunden lös här, ja, då finns det en stor risk att hunden dör i allafall, bilar, du vet. Jag tror att det finns större risk att hunden dör i allafall om man släpper den lös. Spelar ingen roll vart man än bor. Det finns alltid faror. Så skyll inte på vargen. Bilar är det människor som har skapat = människornas fel (i så fall). Vargen behöver också mat. Precis som vi är vargen också köttätare.

  Visst har jag hört talas om det där med inavel. Att vargar är sjuka, svaga eller skadade. Men jag tror inte att alla vargar är det. För jag vill tänka positivt.
  Inte tycker jag heller att vargar som är skadade ska lida.
  Men jag tycker inte att det rätta sättet att lösa det på är att slöppa lös tusentals jägare i skogen.
  Istället tycker jag att man i så fall ska anlita de forskare och biologer som forskar om och har koll på vargstammen i Sverige. De ska söva ner vargar och undersöka dem noga. Om vargen är sjuk, ja, då ska de få tillåtelse att avliva vargen.
  Om vargen är frisk så kan man sätta en sändare på den och sedan så låter man den leva i fred.
  Alltick ska och behöver inte gå så fort. Det ska vara noga kontrollerat.

  Varför vägra varg? Människan förstör så mycket mer än vargen. Vem var det som kom hit först? Djuren och växterna eller människan?
  Dessutom så tycker inte jag att naturen hela tiden ska anpassa sig till oss som den har fått göra i alla tider. Vi behöver anpassa oss till naturen mer. Annars så kommer det gå åt fan i slutändan. Det håller det redan på att göra.

  Vi borde hålla vårt ord med det kontrakt som vi har skrivit på i riokonventionen i Rio de Janeiro år 1992. Ett kontrakt om den biologiska mångfalden. Att bevara djur och växtarter. Men tydligen så håller vi inte vårt ord… Sveriges regering borde tänka om.

  Tänk om vi utrotar vargen och sitter där om några år och säger till våra barnbarn om sådär 50 år och berättar det till dem. Hur skulle det kännas. Inte bra, enligt mig.

  Ge dem en chans. Tänk om!
  MVH: Nora 15 år

 23. Allt detta tjafsande om HUNDARNA —

  Sluta jaga med hund, i övriga världen är det förbjudet.
  Bara detta faktum, gör att jag inte känner att jägarna har någon rätt att ens nämna attacker på hund.

  PROFIT, måste ju handla om det…Men är det det inte synd, människan har visat sig vara det otäckaste djuret på alla de olika sätt som finns.

  Det är så underligt hur olika man kan se det.
  Bor i Bredfjällsreviret, har hund, har sett varg bakom uthuset — Jag är inte rädd, jag tycker det är fantastiskt.
  Sambon och jag ger oss ut på långa promenader ut i skogarna, för att få med en varg på bild.

  • jakt med hund är något som har funnits bra mycker längre än du tror. redan på 1800 talet jagade man med hund. Jag är 20 år och har ett enda intresse. JAKT! Jag köpte en hund för 10 000:- för att jaga med. under åren har hunden kostat dryga 90 000 med utbildning, veterinär och mat.
   Jag kan säga att om min hund blir tagen av varg så är dessa 20 000:- som jag får ut av naturvårdsverket en spottloska i ansiktet.
   Jag tror inte att ni skulle uppskatta att er bil blir stulen som är värd 200 000 och ni får tillbaka 20 000 som plåster på såret.

   Pröva att leta upp dina vargar och låt din hund leka med dom. Tror säkert du ändrar uppfattning angående vargen då hunden förvandlas till benrester på mindre än 3 minuter. kanske kan ni då ge er nya hund ett ben att tugga på från er gamla hund 🙂

   En död varg är en bra varg och inget kan ändra den uppfattningen för mig. finns många sätt att döda en varg på. släpp vargjakten fri så slipper man lägga ut köttbitar med gift i framöver

   • Nehe, Impala. Jag förstår för att DU bara har ett intresse så måste vi utrota och mörda vargen. Ja det låter ju hur osjälviskt som helst. Jag har ett tips till dig, SKÄRP DIG DU ÄR INTE ENSAM PÅ DENNA JORD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

   • Du vill tydligen utrota vargen impala, men jag ska säga en sak. Du ska ge fan i att döda vargar. Det finns butiker där du kan köpa mat istället för att jaga. Du ser vargen som en jaktkonkurent vilket den inte är. Den dödar inte för nöjes skull gemfört med dig!

 24. Alla djur(inkl människan) har lika stor rätt att känna sig trygga i skogen för visar vi vargen respekt så lovar jag att respekten är ömsesidig (har själv nobelt upplevt detta i det vilda 2 ggr utgör vi ingen hotbild för vargen så behöver den inte försvara sig) keep distance & gå ner på knä för vargen(funkar även där precis som på hundar)! Och varför vargen besöker hagar med betesdjur & bebyggda omr kan Ni väl räkna ut eller dvs jag öppnar också kylskåpet när jag är hungrig där maten är samlad = vargen är mer lik människan(förlåt Vargar) i sitt sätt att vara än Ni anar.

  Tänk vad livet blir lätt om alla visade varandra respekt & hänsyn människor samt djur då flyter allt på liksom .

  Kram på Er alla Machojägare(snälla ta inga kort på den fällda vargen utan visa den respekt även som fälld & förlöjliga inte Er själva) & Vargvänner vi ses i skogen på Lördag.

  • Jag håller med dig i mycket, wolfpease men inte om att vargen är lik människan. För bara genom den här debatten ser vi ju att de är sjukt mycket bättre än vi! De utrotar ingen eller mördar för nöjes skull! Men annars har du helt rätt!

 25. Trodde detta va ett debattforum? varför tar administratören bort mina kommentarer?
  Antar att vt insåg sanningen i vad jag hade skrivit!?

  Mvh impala

  • Hej Impala
   Vi tar inte bort några kommentarer, men ibland kan det hända att vi tar en paus för att göra en resa och då kanske vi inte har tillgång till datorn. Vi är tillbaka och alla dina kommentarer är aktiverade.
   Vt

 26. Impala. Du är ju själv ute i skogen för att DÖDA djur! Varför blir det helt plöstsligt så synd om din hund då!!! TRÖTTT på er jägare som kommer med så vidriga åsikter! Ni resonerar så sjukt och det är dubbelmoral hela tiden från er sida!

  • Lista vilka djur du tycker är sötast i skogen så ska jag förklara hela sammanhanget. för om vi inte skjuter varg och andra rovdjur så kommer
   *Älg
   *rådjur
   *hare
   *skogsfågel
   * kronhjort
   *dovhjort

   Att försvinna. vad är trevligast. att se varg björn och lo svälta ihjäl eller att vi har kvar alla djur? Besvara frågan!!!

 27. Impala. Säg mig vad det är som gör vargen så hemsk? Detä är ett rovdjur som lever på att döda andra djur. Att vargar tar hundar är säkerligen ägarens fel!
  Att resonera som du visar ju bara hur inkompetenta ni jägare är!
  Jagar vargen dig och din familj? Stör den dig mer än när du är ute på din vidriga jakt?
  Håll dig hemma ist för att va ute i skogen och ta död på våra djur.
  Ni e så vidriga, inga känslor för djur. Skrattar er rakt i huvet när jag läser om hundar som blivit dödade, för vems fel är det mer än jägarens egna? LÅT VILDA DJUR VARA IFRED SÅ LÅTER DOM ER VARA IFRED!
  Säg mig en klok kommentar varför vargen ska uttrotas?
  Folk som bor med tigrar runt knuten, hur överlever dom?
  Nä juste jävla mellanmjölstönt lär dig att inte va så egoistisk och skaffa lite känslor. du kan ju inte haft det lätt i livet hör jag direkt på dina meningar

  • haha, visst är vi vidriga, äckliga och mördare. men en som bor i stan har ingen insikt i hur det är att bo på landet. jag ser björn minst en gång i veckan och jag tycker att det är för stort bestånd av björn och andra rovdjur. vem ska hålla nere stammen? knappast du som sitter hemma vid köksbordet och läser rödluvan och vargen. för sanningen skiljer sig från den sagan och verkligheten. förra året fick jag ett samtal från en sommarstugägare som berättade att det gick ett lodjur som hade skabb i området. detta lodjur hade dödat ett rådjur och gömt det precis brevid gångvägen där barn passerar till skolan varje dag. Jag kan LOVA att den gången va ”djurvännerna” glada då jag avlivade lodjuret. Jägare behövs i vårt samhälle och det hoppas jag du förstår!

   • Åh! Egentligen är du ju helt hopplös, impala. Hur vet du att inte många av oss vargvänner bor på landet? Lyssna ni kunde tagit lodjuret till en veterinär istället. Jag blir så trött på dig och ditt okänsligs beteende.

  • H.a, antar att det står för hells angels och dom är inte precis bättre än oss jägare 🙂 thih, men hur som helst. Du skriver låt vilda djur vara så låter dom er vara i fred. HMMM, låt mig tänka :/ detta stämmer inte, jag har Björn kring knuten och det är inte precis så att jag blev positivt överaskad då jag hittade en björn under altanen SOVANDES! Länstyrelsen gav ingen licensjakt på björnen men när en varg kliver in i stockholm ska den jagas bort me hela jävla militärkåren. vad gör stockholmare och andra idioter, ex dig så speciell?

   Svaret på din andra fråga som handlar om tigrar så kan jag säga att dom som har tigrar runt knuten skjuter tigrar, jag vet inte om du hängt med i nyhetsvärlden men tigern är utrotningshotad även den 🙂
   Nej jag har inte haft det lätt i livet men mina motgångar har iaf gett mig en verklighetsinsikt vilket du saknar och förmodligen aldrig kommer få då du säkert räknar kungsträdgården för skog!

   • Fel, fel,fel impala. Det är DU och inte H.a som saknar saker Här. Ja bara för att du vill äga världen så ska inte rovdjuren dö. Jag kommer inte från Stockholm utan från Afrika där det faktiskt FINNS farliga djur (förutom människan) och jag vill inte att de häller ska dö. Så bara för att du blir nedröstad behöver du inte diskriminera Stockholm!

 28. för övrigt vill jag har svar på varför det är jägarnas fel att hundarna blir dödad av varg? Kan jag påverka ett eftersök på ett skadat vilt och vargen tar min hund? vore roligt att gå upp öga mot öga med er och föra en riktig debatt. Jag är 21 år och har jagat sen jag var 5 år och jag må vara kaxig men jag har sett/fått min hund ihjälbiten av en varg och jag vill inte påstå att jag tyckte om synen på en uppäten BÄSTA VÄNN!!! som jag lagt ner all min framtid och mina pengar på…..

  • Ja det är jägarnas fel för att ni tar med hunden för ni kan jaga för nöjes skull utan dem. Inte för att ni ska jaga för nöjes skull eller för att alla jägare är som du.

 29. Slüt nu debatten om vargen ska vara här eller inte.

  Det är ett faktum att vargen är en naturlig del av det svenska landskapet
  og at vi dumma människor utrotade vargen i mitten av 1800 talat är inte vargens fel?
  så kan i inte lära att leva med vargar sedan flytta till stad.
  och lära så din hund att gå nära dig max 10 meter borte, så händer der inte hunden någon
  att släppa hunden lös ute i skogen kan vara farligt för den
  den kan falla i en grotta eller äta något giftigt?
  och gör i det ändå, måste i veta att det finns en risk förknippad med det.
  Det er inte vargens skyld
  Och om i kun skjuta ner problemet varg
  istället för licens jakt
  så det skulle hänga ihop bättre i mitt huvud

  koncessioner nu bara at att licens jakt er nogat som jägare har tvingat in genom.

  (Google oversættelse fra dansk)

 30. Till Rotmästaren och hans likar!
  Att du har tid att debatter eller skall jag säga tjafsa i alla forum som handlar om varg. Du får oftast konstruktiva svar men ”ger igen” med goddag yxskaft och bara tjafsar på om hur illa det är med varg.

  Jag är uppriktigt sagt förvånad att du får ägna dig åt, jakt och naturvistelse – du tycks ju inte ha en aning om mångfald och vilken oerhörd nytta vargen gör för den.

  Hur vore det med time out och söka kunskap utanför din egna sfär – kanske du finner en ny kunskap om livet och dess existens. Undrar om det inte är dags för Herr Rotmästaren att bli stadsbo, där har de hundarna lösa ( utan omtanke om dem även där) och gott om folk att tjafsa med och inga vargar.

  Vi som värnar Sveriges natur inser vargens nytta, det är därför vi framhärdar, inte av skäl som du har- egenintresse, skrönor och illvilja.

  Dessutom skall hundhållningen vara god för hunden 24/7/365, vilket få jägare kan skryta med.

  Men som jag alltid vill påpeka de finns och jag gläds men de har för lite civilt kurage både för hunden, vargen och övrigt vilt – undrar just när ett empatiskt, kunskapsmässigt förbund för jägare skapas?
  Och inträdet inte heter kompis eller mammon?

  Charlotte, hundpsykolog

  • charlotte må vara kunnig i hundfrågor men jaktkunskapen är inte särdeles hög om man säger…mest konstruktiva angrepp avslutade med ett frågetecken…ganska vanlig angreppsmetod från jakthatare…snart blir vi varse vargens nytta bland människor..jag kan knappt vänta

 31. Rotmästare, du svarar precis som du läser – goddag yxskaft
  Jag talar inte om jakt utan om naturens existens och den skall jägarkåren anpassa sig till inte tvärtom. Du behöver verkligen byta miljö, du kan ju inte tänka annat än skjut, skjut , skjut

 32. jag tycker jakthatarna står mest för skjuttänket..om det bara vore skjut skjut skjut enligt din ordination vore vilda djur en saga all…hysteriska fruntimmer

 33. Slutkommentar till Rotmästaren
  / den anonyme tyckaren!

  Du är inte värdig att delta i debatter, varken i vad du uttrycker, hur du uttrycker dig eller med din bakomliggande ”kunskap” vilken bara är en åsikt, ingen fakta här inte.

  På dess forum söker vi svar på varför vanvett får råda, då kunskap är tillgänglig, det ända som kan vara av något intresse med folk som dig, är att påvisa hur rätt vi har. Naturen är hotad av delvis fel folk i den och med deras rätt att skjuta. i en folktät miljö – hade ni aldrig klarat er, där krävs konvenans.

  För din info jag är inte jakt hatar, är bara intresserad av mångfaldens utveckling dess bevarande och att endast rätt folk har rätt till vapenlicens – ingen av dessa kategorier till hör du.

  Hysteriska fruntimmer, jo jag tackar ännu ett lågvatten märke som visar ditt rätta jag. Att du inte förstå, har jag förstått men börja tänk.

  Måtte världen ha få av din sort annars lär ”fruntimmerna” snart bli hysteriska
  Mvh
  Charlotte

 34. osv osv…betraktare av varg har inget att lära mej..nyligen blev vi av med en varg här..ingen vet var den blev av…i folktäta miljöer handlar det bara om siffror..som friseras så folk blir nöjda…

 35. Faktum är att om man har vargjakt, som vi i Sverige nu har. Så blir det mycket oroligare i vargstammarna. Skjuter jägarna en alfahane eller en alfahona så sörjer vargflocken något så otroligt. De sörjer lika mycket som människor, tro mig. Kan du tänka dig ifall någon i din familj dog. Det skulle vara hemskt. Vargarna sörjer, de har kännslor.
  Men det jag ville komma fram till var att om någon av alfavargarna i flocken dör så blir det kaos i flocken. Flocken splittras, de börjar jaga boskap på människors mark bara för att de inte vet vad de ska ta sig till.
  Dessutom, skjuter vi fler vargar är det ju självklart att det blir inavel. Det blir ju färre i stammarna då.

  Dessutom så tycker jag fortfarande att det är osmart att släppa lös sin hund om man bor i ett vargtätt område. Om man nu är jägare som jagar med hund (vilket jag heller inte tycker om) så använd vargpingla!!! Det är en pingla som man sätter på hundhalsbandet. Då blir vargarna rädda och springer iväg. Kom ihåg är vilda djur är rädda för människor.
  Och som sagt så finns det faror överallt i Sverige för hundar. Det händer oftare att hundar blir påkörda av bilar än anfallna av vargar. Och som sagt så är det människor som skapade bilar, så det är vårat fel. Så skyll för skjutton inte ifrån er på ett så oskylldigt djur som vargar!

  Våga acceptera varg!
  Det är min åsikt. Dessutom så tycker jag att Sverige ska hålla sitt avtal med Riokonventionen som vi skrev på år 1992 i Rio de Janeiro.

  Jag hoppas att mr. Carlgren och de andra i regeringen tänker efter nu innan EU domstolen.

  MVH
  Nora

  • Citat ”kan du tänka dig ifall någon i din familj dog?” Jo jag tackar jag. jag la ner ca 70 000 på min jakthund, dubbelchampion och en värdig familjemedlem. tack vare er älskade varg blev min hund historia i och med ett eftersök på en trafikskadad älg. Er älskade varg tog min käraste vän. Tänk er ifall alla jägare skulle göra som jag och bojkotta eftersök på trafikskadat vilt……kanske värgälskarna ska ta över? Ta en funderare och tänkt på allt gott som jägarna gör istället för att klandra. Vargen ställer till det för oss oavsett ifall ni vill tro det eller ej.

   • När och var hände detta? Har inte hört talas om att hundar blivit dödade i samband med eftersök på trafikskadat vilt tidigare.

   • 15 oktober 2010. Kan Citera utdraget från jägareförbundets hemsida där de flesta vargdödade hundar finns. ”En fyraårig gråhundstik dödades av varg i Tremssjöarna, cirka sju kilometer väster om Hammarsbyn i Dalarna. Först två dagar senare hittades resterna av den fyraåriga tiken, som redan var redan färdig jaktchampion. Hunden skällde älg i samband med eftersök.” Tack för att du inte trodde på mig. bevisar ytterligare hur illa och opålitliga ni vargkramare är….

  • Det där med att vargarna sörjer så förtvivlat dementeras nog inte av den så eminenta hundskrynklaren CS men det skulle vara oerhört intressant att läsa hur hon skulle svände till det så det lät vettigt

   • Okej, Impala en person trodde dig inte och du säger att de med lite känslor är opålitliga. Det låter som ett lönlöst försök att få förbli så självisk

  • Det där men varg pingla är redan provat och det är bevisat att de inte fungerar. hundar blir dödade iaf… pinglan lockar mer än vad den skrämmer.

 36. Om ni inte klarar av klimatet och rovdjuren i norr kanske ni borde fundera på att skaffa en liten söt gård i småland?
  Ni (jägare) tål hundarna, som är avlade ur vargstammen, för de gör som ni vill. De finns där för er hemma och de jagar med er i skogen, ni har kontroll. Ni tål däremot inte vargen som gör detsamma som de alltid gjort, och det enda sättet ni kommer på att få någorlund kontroll är att plocka fram ert välanvända gevär och sätta en kula i skallen på dem.

 37. Lägg av med tjuvjakten på varg annars finns det snart inga vargar kvar. Jag tål inte folk som gör så vackra djur illa. Skaffe er andra bättre intressen än jakt.

  • Jakten står för en väldigt hög inkomst i det svenska samhället. i fjällvärlden är jakt en viktig inkomstkälla=pengar till svenska folket. Varför behöver vi en jätte stor vargstam? 200 vargar räcker gott och väl. jag vill fortsätta se rådjur, älg, kronhjort & dovhjort i våra svenska skogar. självklart ska det finnas någon varg men det fanns ett skäl till att den blev utrotad.

   De mest utrotningshotade i sverige idag är samerna…..

   • VI DÖDAR MER AV DE DJUREN ÄN VAD VARGEN NÅGONSIN GÖR; SOM DU SA FINNS DET KNAPPT NÅGRA VARGAR KVAR!!!

    Ska vi döda för pengar kan man lika gärna göra mord lagligt så kan man bli anlitad som professionell mördare 🙂 Ska vargen utrotas för att de dödar djur (som de gör för överlevnad) ska människan utrotas (som dödar för nöjet)…

    Vilka dödar mest djur/människor, varg eller man? Vem fanns först, varg eller man? Vem attackerar utan anledning, varg eller man?

    De mest utrotningshotade är människor med vett i skallen..

   • Hänvisa till vart i det jag postade där det stod att det knappt finns några vargar kvar. jag vet inte men jag hittar inte igen de…. att påstå att skjuta en varg är att jämföra med mord är nog som att jämföra att köra för fort och att göra inbrott. dina övriga påståenden är också rätt konstiga måste jag säga. det är självklart att människan dödar fler, men vi är också fler utav den arten.

   • Men vargen lever fortfarande. Om vi får döda så får de det också. Jag instämmer fullt med Annchristin

 38. schweisshunde bliver i danmark normalt sat på sporet i en lang line (altså hunde snor).

  antallet af Varg i sverige er jo latterligt lavt iforhold til landets størrelse

  har lige talt med en fra Litauen
  hvor landet er mindre og der er betydelig flere varg
  de har ingen problemmer med varg.
  ______________________________________________________

  (tracker hundar i Danmark brukar ställa på banan i en lång rad
  (dvs hund koppel).

  Antalet Varg i Sveriges löjligt låga iforhold till sin storlek
  här någonsin talat med någon från Litauen när landet är litet och det finns betydligt fler Varg
  de har inga problem med Varg.)

 39. jag har nu läst de flesta av de 81 inlägg på detta forum, och har fortfarande inte hittat någon vettig förklaring till, att så många människor tycker vi ska ha varg i Sverige, bortsett från den vanliga floskel om biologisk mångfald. Kunna vara intressant att veta vad det är som gör, att så många människor, som inte berörs av problemet, kännar så stärkt för vargen. Känns som den har blivit ett symbol för nånting annat men vad? stad kontra landbygd, djurvännar kontra jägare eller?
  Tycker personligt att det är jäkligt synd att generationers arbete med att göra Sverige vargfritt nu ska gå om intet, på samma sätt som deras arbete med att odla upp landet håller på att gå om intet när betesmark och odlingsmark gror igen, och vi behöver importera 60% av vår föda.

 40. Varg , det ärett rovdjur och ett skadedjur, det insåg svenskarna tidigt för bortåt en 100 år sen annars hade de väl inte utrotat den.
  Nu vill EU och ett x antal knäppgökar att vargen ska finnas till igen … men de tänker inte längre än näsan räcker… Att se varg i djurparker , att få gulla med dom där är en sak men släpp dom fria och ett helvete starta… det har vi redan sett nu , hundar dödas ,boskap dödas , får dödas ja till och med människor(dock inte i sverige…..än) .
  Se bara på Estland , de har redan fått nog nu av alla dessa varg attacker, i Ryssland har man också tröttnat…. läste också om en tio årig pojke som dödats av en varg där…Har sett hemska bilder på älgar som vargar angripit och som fortfarande levde…halva huvudena bortslitna i princip… Jag lider verkligen med dessa djur….Kan ni förklara vettigt för mig hur ni kan bortse från allt det hemska och bara se till er gulliga varg… säg inte att vargen jagar för sin överlevnad…
  Den tar mer än den behöver av girighet… En björn nöjer sig typ med ett djur , orkar den inte med allt så gömmer den resten till en annan gång . En varg far runt som en galning i en fårhage till exempel och dödar 10 -20 djur med lätthet. Kom nu inte och säg att alla får väl stängsla in sina djur för det kostar enorma summor… sverige hade tydligen en budget på 40 miljoner för viltskador och stängsel….men i dagsläget fanns inga pengar kvar. Att stängsla in allt skulle visst kosta runt 5 Miljarder …. Jag säger bara det , för dom pengarna kan sverige få en fantastisk sjukvård , skola, äldreomsorg och arbeten
  För er som påstar att inte vargen kostar , läs på lite mer, den kostar enorma summor…. det daltas med flytt av varg hit och dit för enorma pengar och ända vandrar vargen tillbaka eller nån annanstans .
  Tänk på det nästa gång ni står inför ev. sjukdom och inte får hjälp nog , kanske inte får hjälp med utbildning för att få ett jobb. När era föräldrar ska tas om hand på äldre dar. Får ni svaret att det finns inga pengar så springer dom runt i skogen i stället.

 41. Sverige är ett fegt land! man bestämde att man skulle ha 200 vargar men då Eu säger sitt så vänder man rocken och går med på dessa villkor. vargen är inte ens utrotningshotad i världen och inte heller i sverige. nu tappar sverige kontrollen om vargen och tro mina ord, ni vargkramare kommer ångra att ni förespråkar vargen då den en dag blir det enda vilt vi har i skogen och att ni kommer vara rädd för att vistas i skog å mark. vargens framtåg går 8 ggr fortare än björnens. tänkt på det. Skjut varg så lever norrland vidare och vi slipper alla trängas på stureplan

  • Ekosystemen sköter sig själva här på planeten, dvs om man inte STÖR dem. Varg och vilt INGÅR i ekosystemet! Det gör inte din bösselibössa som du pangelipangar med muppjävel!
   Det finns ett ordspråk:

   ”Det är bättre att hålla käften och bara verka dum i huvudet, än att öppna käften och undanröja alla tvivel”.

   Läs och lär…

   • ser här att VT har tagit bort mitt svar sen tidigare. antar att det låg för mycket sanning i min kommentar. om ekosystemet sköter sig själv, varför KRÄVER sveriges regering att vi jagar viltsvin? ett svar på den frågan vore väldigt intressant. jag kan ge dig ett exempel. ifall du släpper in en varg, en björn och en älg i en bur, vilket djur tror du klarar sig längst? älgen dör troligen först, sen dör nog vargen, efter det har inte björnen nått att äta, vad händer med den? den svälter. detta kan ske i naturen också då varg, björn, lo och järv ska dela på all mat. ekosystemet sköter inte sig själv och det har det faktiskt aldrig heller gjort.

  • Vet du, Impala men skrattet om man läser vad du skrev! Som om vargen utrotar någon. Den ända som utrotar saker här är människan. Sådana som bara bryr sig om sig själva. Så varför inte bara erkänna istället för att skylla ifrån sig på vargen?

 42. Jag bor lågnt ner i Sverige och vi ha någon enstaka varg här då och då som tar får och lite av övriga spannmålsdjur men går jag ut med min hund och ser att en varg anfaller så är det det bara att sikta och trycka av jag dödar gärna en varg om den anfaller mig eller min hund, jag har ingen lös hund utan bara till eftersök, sen om jag sitter på pass och det kommer en varg så kommer jag inte skjuta och riskera mina vapen och böter, och jag vill inte ha fler vargar till Sverige det blir bara problem för är det tjuv jakt nu då kan ni tänka er om man tar in 200 till, nej till fler varg och ja till jakt på varg tills det hamnar på en lagom stam runt 100-150 st det är Max, jag väntar bara tills första dödsfallet då en varg dödat en människa då blir det andra regler,

  • …och jag väntar på att en till oskyldig människa blir ihjälskjuten av en jägarmupp i skogen. Det har ju bevisligen hänt nyligen….glömde du bort det kanske! Det ska också bli spännande (och sorgligt) att läsa om alla hästar, hundar på promenad osv som skjuts ihjäl av förvirrade patetiska män (och tyvärr kvinnor) som går igång på att döda. Fy vad jag avskyr människor som tycker det är okej att döda andra varelser bara för att de kan. Jävla puckon!

 43. Vad säger alla vargkramare nu då en tjej blivit biten av varg på kolmården? har ni några argument som styrker att en varg aldrig kommer skada en människa i sveriges historia fortfarande?

  • Tjejen höll sig inte lugn hörru du! Har du sett hur hundar beter sig när människor tar kontakt med dem på fel sätt? En 1-åring i USA blev bara för någon vecka seda ihjälbiten av familjens hund. Så var vill du komma? Hundar är farligare än vargar. Tjejen drabbades av panik (precis som ni varghatare gör) och vargen kände väl sig hotad. Bespara oss dina idiotiska kommentarer som överhuvudtaget inte har med våra vilda vargar att göra. En trängd varg i ett hägn som känner sig hotad går ej att jämföra med en vild varg.

   • Har du något tips på hur nån utbildning för att hålla sig lugn då man träffar varg? att träna bort sin rädsla för hundar är lättare än att träna bort vargrädslan. dit vill jag komma, visste du att det finns ca 1 miljard fler hundar i världen än vad det finns vargar? fler dör av alkohol än av narkotika, ändå är det bara narkotika som är klassat som drog. att jämföra äpplen med päron är svårt djurvän. men fortfarande, vargen är ju mer rädd för dig än du är rädd för den sägs det, trots det så är det tydligt att vargar kan döda en människa.

 44. Hur ska vi ickejägare kunna känna oss lugna när jägarna härjar i princip året om i våra skogar? Att ha flera hundra tusen jägare (en del av den perversa) som springer omkring i skogen för att döda är betydligt värre än några hundra vargar. Nu ska vi se hur lång tid det dröjer innan den friade kvinnliga älgjägaren är ute och viftar med sitt vapen igen, medan skidåkaren ligger i sin grav. Sveriges problem är inte vargarna utan en jägarkår som tror de har ensamrätt på naturen och djuren. Se bara i Dalarna där man tänker decimera rovdjursstammen ordentligt. Det har aldrig funnits så mycket älg som nu i det området och jägarna som tydligen inte kan tala sanning tycker såååå synd om sig själva för älgen har ju tagit slut i bla Dalarna pga varg och björn. Det är inte så konstigt att man har noll förtroende för människor som:

  1. Njuter av att döda (det anses perverst i alla andra avseenden men inte om man vill få ut sina drifter på djur)
  2. Ljuger konstant
  3. Skrämmer upp allmänheten med osanningar kring rovdjur
  4. Håller rötäggen i sin kår om ryggen när de bedriver tjuvjakt

  Så du kan vara lugn. Risken är betydligt större att en förvirrad sk jägare sätter ett skott i pannan på dig….och tänk så många fler de är än vargen.

  • Kära djurvän.

   För det första stämmer du in i påstående 2. då är frågan, är resten av ditt påstående också lögn? svar ja. ingen jägare skrämmer allmänheten om osanningar, vi påtalar sanningen och nu håller tillbaka den. vi hävdar vad som kommer ske ifall vi inte ändrar på rovdjurspolitiken NU. att påstå att vi håller om ryggen på tjuvjägare faller även detta inom ramarna av påstående nr 2. ingen jägare tycker om tjuvjakt. det är som att påstå att polisen stödjer rånare. falska påstående som du hittat på. men om sanningen ska fram så faller alla vargkramare inom dessa ramar eftersom ni alltid mörkar sanningen. att vargen är snäll kan vi ju med säkerhet avfärda då en kvinna nyss dött i kolmårdens djurpark. bara tanken på vad ”socialiserade” vargar kan göra mot människor får mig att må dåligt av tanken om vad vilda vargar kommer orsaka. att ni vill se människor dö i vildmarken pågrund av era drömmar och visioner är ju skrämmande.

   • Okej Impala, jag utgår från att du är jägare eftersom du blir så irriterad. Vi vet alla att det inte är osanning att man måste ha en ”speciell läggning” för att kunna döda djur för nöjes skull. Det dödas miljoner djur i Sverige av jägare varje år och det är en stor del av dessa djur som bara skjuts för nöjesskull. Det vet du? Man måste ju ha något fel i knoppen om man gladligen skjuter ihjäl små rävungar som lämnar sitt gryt för första gången eller när man gräver fram grävlingar och rävar i sina gryt, och skickar sina vidriga jakthundar in i grytet där de lemlästar dessa djur. Det är ren djurplågeri, vilket ni fina viltvårdare med upphetsning gärna håller på med. När man sedan hör hur ni tar med era barn i denna barbariska, oetiska, perversa beteende blir man ju orolig för framtiden. Ni lär era barn att det är okej att plåga andra varelser. Du kan inte på något sätt säga att grytjakt är djurvänligt, eller är du så avtrubbad och sjuk att du inte kan förstå det?
    Sedan så förstår allmänheten att det är skillnad på en ”tam” varg som lever ett förtryck onaturligt liv jämför med en vild som kan fly vid rädsla. Att jämföra dessa två aspekter visar bara på den okunnighet och illvilja att vilja förstå skillnaden på inspärrade djur och vilda. Samtidigt kan jag inte bekylla dig för denna okunnighet. Kan man ta sin jägarexamen i ”Cornflakes paket” (en svagbegåvad skulle kunna klara av det) så får man den kvalitet på jägare som finns idag. Våra moderna viltvårdare är lata individer, som vägrar ställa upp på årliga skjuttester (för både djur och människors säkerhet), ni skadeskjuter enorma mängder djur årligen men har mage att bekylla vargen för att vara ond, ni tom dödar okyldiga människor i naturen för att ni inte kan se skillnad på en skidåkare, travhästar, hus, bärplockare, bilar och eller er själva. Det som är skrämmande kära Impala är att ni tycker att vi ska förstöra hela ekosystem av rent egoistiska anledningar. Det går inte annat än tycka illa om er….jag tycker synd om de FÅ jägare som faktiskt har intelligensen att klara av att se saker i ett större sammanhang, som klarar att vara osjälviska och bara ta av det som naturen har över. Våran natur ska inte vara en enorm köttfabrik som några procent av vår befolkning ska få ut för sina lustar. Vi ska ha ett helt ekosystem med alla delar och där hör vargen in.

   • Finns människor som skjuter för nöjets skull. det tycker jag är sjukt. lika sjukt är det att skjuta djur för nöjes skull. men att skjuta djur för att minska population är inte för att det är kul utan för att det är nödvändigt. Att ta jägarexamen är nog nått som inte ens du skulle klara av. jägarexamen behöver faktiskt intelligens, vilket jag märker att du saknar 🙂 att du påstår att vi inte kan se skillnad på människor, hus, hästar osv är snack. en kula som studsar mot en kvist, ett grästrå eller liknande kan ändra riktning i 90 grader. olyckor sker även i skogen. men med tanke på hur många älgar som skjuts per år. 150 000 st och hur många olyckor som händer så är den minimal. att du sedan säger att jakt är oetiskt är nått du bör fundera över. vad tycker du man ska göra med en skabbräv? låta den självdö? visste du att räven inte dödas av andra djur? visste du att vi inte skjuter rävungar? visste du att vi gör eftersök på djur som faktiskt även sveriges stadsbor kör på? hur många kvällar per år går du ut och gör eftersök på en älg, björn eller faktiskt varg? har det hänt dig? knappast, men vet du vad, det har hänt mig. just för att jag tog jägarexamen och växte upp i en jagande familj. och ska sanningen fram så är jag glad att jag inte bor i stockholm där det enda jag skulle veta var hur man använder röven. visste du för övrigt att det är fri avskjutning på varg i usa. dom märkte att ekosystemet inte fungerade då vargen exploaterade. det fanns ett skäl till att vargen utrotades. och jag är glad för att vara jägare för jag vet att vi alltid kommer få skjuta varg för tomten finns inte. vakna ur barndrömen 🙂

 45. Okej, ”min familj bott i generationer….” bla bla bla…

  Hur länge har vargen funnits? Tror den fanns där innan du och din familj kom..

  Innan människan utvecklades till hjärndöda idioter som mördar sig själva och ska utrota allt som inte passar dem fungerade jorden utomordentligt. Sen utvecklades vi till små besserwissrar, och nu har vi en hel del problem…

  Bara för att vi tkr ngt e ohyra betyder det inte att de är så… Vi hatar myggor, men de e mat till fåglarna, fåglar är mat till bl.a. räv och andra rovdjur, räven har t.ex. varg och örn som fiende, det vargen lämnar kvar äts av andra djur, fåglar och organismer, de är även nyttogörare för naturen… Alla djur fyller en funktion… Förutom parasiter (t.ex. fästingen)… Om allt ska bestämmas och modifieras av människan kan vi lika gärna lägga oss ner och dö… För vårat storhetsvansinne kommer bli vår död.

  Djuren förstör inte jorden, de gör ju vi
  Allt fyller ett syfte (förutom människan och fästingar, jorden klarade sig bra utan oss förr)… Att man ska döda allt som inte faller en i smaken är ju bara sjukt.

  Om vi ska bestämma vem/vad som ska leva och dö, varför får inte vargen ta en hund eller en älg? Vi människor dödar fler hundar och älgar än vad vargen någonsin kommer göra.. En varg dödar inte för att han kan, utan för att överleva.. Människor dödar inte för att överleva längre, utan för att vi kan och ser det som roligt(?) och ett nöje? Förr hedrade man de djur man dödade..

  Vi människor dödar vad som helst, även våra vänner och oss själva…

  Sen har vi mage att säga att alla vargar borde utrotas?? Snacka om självutnämnda gudar.. Tror man på gud kommer alla människor till helvetet….

  Varför är inte allt liv värt lika mycket? (Säg inget om att vargen dödar får eller något, vad fan gör inte vi)

  • Jaa, men vad tusan :p allt tjat om att utrota och jaga alla djur… Sen att det finns lagar är ju skit samma för många jägare, och hur många olyckor orsakar inte jägarna?

   Blir ju bitter på mänskligheten när vi tror att vi äger allt och alla. 🙂

  • varför umgås du med dom då om du påstår att de är sådana,har de uttryckligen sagt att de är sådana

   men det är ju så,har man agg mot någon eller några så kvittar det vad motparten än gör eller säger så väcker det ogillande…

   lägg energi på annat kanske

 46. De är inte mina kompisar direkt. En av mina kompisar umgås med dem nu för tiden…

  Har inget mot jägare, bara de som försöker rättfärdiga att utrota en annan ras

 47. Den har för inte allt för länge sen varit näst intill utrotad och den har varit/är fridlyst…. Kanske finns fler vargar i Ryssland än i Sverige också… Eftersom du jagat så länge borde du om någon veta det tycker jag..

  Som du sagt, har någon bestämt sig för en åsikt ändrar han inte på den, känns som ett sånt läge.. Du lär aldrig tycka att jakt kan gå till överdrift så vi lämnar det här nu. Kommer ändå ingenstans

 48. Omkring 1980 trodde man att den var utrotad, tills de upptäckte en… För något år sedan trodde man att de fanns omkring 200 st i sverige…. Vilken del av näst intill utrotad förstod du inte? Med tanke på att alla ungar inte överlever, vuxna dödas och dör av naturliga orsaker… Om vi ska börja jaga dem året runt igen lär de inte finnas länge till

  200 är inte mycket, nu finns det omkring 200-400 (olika siffror i rapporterna)… Och nu börjar jägare tjata om att jaga dem igen, varav många säger att de bör utrotas…

  • det har ingen fara,varg är som sagt omöjlig att utrota hur många som än skjuts,de som ej skjuts överlever som du förstår

   som att jaga kråkor,det går lätt till en början men de som lär sej faran blir skygga och omöjliga att få tag i…samma med varg,de utrotas ej de flyr bara längre o längre norrut

   • …och du menar att våra fega och lata samer låter dessa vargar vara. Det pågår utbredd tjuvjakt i norr och den stora kvoten skyddsjaktsärenden tar hand om de som klarar tjuvjägarna. Jag är trött på att vara med och finasiera våran urbefolkning som inte bidrar med något till oss vanliga dödliga…förrutom svindyr renskav då! Var tar resten vägen som jag med skattepengar betalar för?

 49. De finns inte längre i danmark, varit näst intill utrotade i sverige och nu finns det några hundra kvar. De kan lätt försvinna om man jagar dem konstant, speciellt när de finns dem som vill utrota dem i sverige.

  Går som sagt inte att ändra din åsikt så känns som att diskussionen inte kommer leda någonvart.

 50. Ta gärna tid att läsa, ganska intressant 🙂 Båda sidor av frågan är för extrema… Alla djur gör nytta, förutom parasiter (vilket vargen inte klassas som)

  Vad gör älgen för nytta för oss egentligen? Vad gör talgoxen oss för nytta? Vad gör björnen för nytta?

  I Sverige är varg rödlistad som starkt hotad. Arten fredades 1966, sedan den nära nog utrotats, och varaktig reproduktion konstaterades först på 1980-talet.

  För att stärka vargstammen kommer Sverige att importera 20 vargar från Norge eller Finland. Ryssland är inte aktuellt som exportland då där finns sjukdomar som rabies och problem med dvärgbandmask. Enligt utredningen går det att stärka vargstammen samtidigt som ett gott smitt- och djurskydd upprätthålls. Den svenska vargstammen innehåller mycket inavel och för dess överlevnad är det viktigt att nytt blod kommer in.

  NE.se

  Med vargens återkomst har flera näringskedjar i skogen återupprättats. Det finns nu kadaver året om till glädje för en lång rad asaätare. Med hjälp av bevakningskameror på Grimsö har 1400 bilder visat på sjutton olika slags kadavergäster, små däggdjur och fågelarter oräknade då de inte registreras av den automatiska kamerans sensor. Räven är den besökare som oftast fångas på bild med korpen som tvåa. Duvhöken är även snabbt framme. Det verkar som dessa tre arter är de som mest gynnas av vargarnas kadaver. Medelkonsumenter i undersökningen som omfattar 46 olika älgar var kungsörn, mård, nötskrika och kråka.

  När alla dessa större djur ätit färdigt tar insekterna vid. Först kommer spyflugor, sedan skalbaggar. Dessa insekter blir mat åt insektsätare. Både ladusvalor och sädesärlor jagar gärna kring kadavren. Rovfåglar som stenfalken och lärkfalken jagar i sin tur småfåglarna. När flugornas och skalbaggarnas larver förpuppas blir det godsaker åt arter som dubbeltrast och gök.

  Beskrivningen av vargen får inte endast inriktas på det för en del människor (till exempel jägare och tamdjursägare) negativa. Vargen gör faktiskt stor nytta också fast det kanske tar emot att erkänna detta. Den biologiska mångfalden och balansen i naturen behöver även vargen.

  Under lång tid var vargen nästan utrotad i Sverige. Arten kom tillbaka efter en spontan invandring på 80-talet och håller nu sakta på att återhämta sig. Över 200 vargar har etablerat sig i landet. Men det handlar om en ömtålig vargstam. En liten grupp som den svenska blir lättare offer för sjukdomar, brist på föda och andra oförutsägbara händelser. Ett år då allt går fel för vargen kan allt lätt slås i spillror. Därför är licensjakten på så mycket som en tiondel av den svenska vargstammen riskabel: den slår sönder revir och gör vargvalpar föräldralösa, vilket kan leda till att de i ökad grad snarare tar boskap än vilda djur. Dessutom tar en stor skyddsjakt livet av ännu fler vargar. Kombinationen kan bli förödande.

  Den svenska vargstammen på strax över 200 djur är starkt inavlad. I de flesta fall är djuren närmare släkt med varandra än helsyskon. Inaveln leder till färre valpar, sterilitet, missbildningar och sämre motståndskraft mot sjukdomar.(2011)

  Men tanken att skjuta bort genetiskt olämpliga individer avfärdades av forskarna och kom på skam i obduktionen: de 28 vargar som sköts 2010 tillhörde de friskare i stammen. Populationsgenetikerna ­diskuterade också riskerna med att decimera så små bestånd. Slump­artade händelser eller dåliga år slår hårt, ur det perspektivet är varje djur värdefullt.

  Naturskyddsföreningens temabok 2011, skriver Henrik Ekman ett kapitel om »Den nyttiga vargen«. Comeback för en toppredator (rovdjur överst i näringskedjan) skapar ekologiska kaskadeffekter långt utöver de rivna bytesdjuren ­konstaterar han bland annat. En positiv effekt är förekomsten av kadaver året runt, inte bara under älgjakten. Räv, korp och duvhök är arter som gynnas särskilt, men näringskedjorna går mycket längre än så. Efter de större kadavergästerna tar insekter vid enligt en bestämd tågordning, de blir sedan mat åt fåglar och andra insektsätare.

  Ändå anser lokala företrädare för Jägarnas Riksförbund att rivningen i Bingsta var droppen. Nu ”vågar knappast någon släppa sin hund lös i skogen”, skriver förbundets ordförande och sekreterare och tar därmed en hel jägarkår som gisslan (LT:s debattsida, 7/9).

  Detta påstående är ungefär lika dogmatiskt som att hävda att ingen vågar ta bilen till jobbet på grund av risken att bli påkörd av ett rattfyllo. Hela debattartikeln genomsyras av en oförsonlig ton. Vargen ”dödar och lemlästar var helst den kommer åt” och ”Inget annat skulle kunna skapa så mycket elände, död och plågeri utan att myndigheterna skulle sätta in sina resurser för att få ett slut på det hela”.

  Ja, nu är det alltså varg vi pratar om, inte björn. Sanningen är ju att de flesta vargar är skygga för människan medan hundar däremot kan uppfattas som ett hot eller byte. Men det betyder inte, som Jessica Backeryd också påpekade, att det automatiskt uppstår blodiga sammandrabbningar varje gång varg och hund springer på varandra. Det har till och med hänt att hund och varg börjat leka!

  Hunden är inte bara ett effektivt instrument i jakten utan en kär kompis och följeslagare. Det är lätt att känna respekt för de jägare och friluftsmänniskor som finner det olustigt att ge sig ut i områden där varg har siktats. Den skrämselpropaganda som Jägarnas Riksförbund basunerar ut och som går ut på att vargen är ett mordiskt monster som inte borde få existera annat än på zoo förtjänar dock ingen respekt. Detta sätt att driva opinion tillhör en debattradition där gehör vinns genom att blåsa upp halvsanningar och spela på människors rädsla. Rovdjursdebatten är tillräckligt infekterad, gör den inte värre!

  Om du jagar med hund i ett etablerat varg-revir med två vargar så är risken ungefär en på 9 000 jaktdagar att just din hund ska bli skadad eller dödad av varg. Det innebär statistiskt sett att risken att en lös jakthund blir attackerad i ett vargrevir, är lika stor som att hunden ska bli påkörd av en bil under jakten

   • Uh, dummaste kommentaren so far… Snarare du som inte vill att det ska vara så… Läste du något eller sket du i det eftersom du ändå inte tänker ändra dig?

    Med vargens återkomst har flera näringskedjar i skogen återupprättats. Det finns nu kadaver året om till glädje för en lång rad asaätare. Med hjälp av bevakning skameror på Grimsö har 1400 bilder visat på sjutton olika slags kadavergäster, små däggdjur och fågelarter oräknade då de inte registreras av den automatiska kamerans sensor. Räven är den besökare som oftast fångas på bild med korpen som tvåa. Duvhöken är även snabbt framme. Det verkar som dessa tre arter är de som mest gynnas av vargarnas kadaver. Medelkonsumenter i undersökningen som omfattar 46 olika älgar var kungsörn, mård, nötskrika och kråka.

    När alla dessa större djur ätit färdigt tar insekterna vid. Först kommer spyflugor, sedan skalbaggar. Dessa insekter blir mat åt insektsätare. Både ladusvalor och sädesärlor jagar gärna kring kadavren. Rovfåglar som stenfalken och lärkfalken jagar i sin tur småfåglarna. När flugornas och skalbaggarnas larver förpuppas blir det godsaker åt arter som dubbeltrast och gök.

    Beskrivningen av vargen får inte endast inriktas på det för en del människor (till exempel jägare och tamdjursägare) negativa. Vargen gör faktiskt stor nytta också fast det kanske tar emot att erkänna detta. Den biologiska mångfalden och balansen i naturen behöver även vargen.

    Detta var den delen som gav dig svaret på deras nytta, de gör nytta i något som kallas ekosystemet 🙂

 51. Hej alla kramgoa vargälskare 🙂
  VIsst är vargen söt och go? tänka sig att ert starkaste argument i denna debatt är att ”ingen människa dött av varg i sverige på över 100 år” precis dött ut. En kvinna dog i kolmårdens djurpark. där det varit tillåtet att gå in som civil person och klappa vargar. tycker inte ni detta är en varningsklocka på vad som komma skall? människor kommer att dö av vilda vargar, detta är inte ett påstående utan fakta. precis som med björnen så hade folk inte dött i sverige sen början av 1900 talet, idag händer det med jämna mellanrum. vargen kommer skapa problem som ni inte räknat med och som kommer vara vardagen för oss på glesbygden. faktum är att detta redan är ett problem. som för vissa av er är oförståligt, det kan jag förstå. samma sak är det med raketforskning, jag förstår mig inte på det, och vet ni vad? jag lägger mig inte i nått jag inte förstår mig på. samma tycker jag att ni som inte förstår er på vargens problem ska göra.

  • Människor kommer dö pga människor, fakta.
   Jägare verkar inte förstå sig på ekosystemet heller att de flesta djur har någon funktion, fakta.
   Människan är en gud som får utrota vilken djurart den vill utan konsekvenser, skitsnack.

   Fler människor dör pga. bilolyckor och mord (människa dödar en annan människa), fakta.

   Människan kommer skapa problem som vi inte vet och vill erkänna, fakta.

   Hur många har dödats av en varg under de senaste 5 åren? Hur många har dött i t.ex. bilolyckor?

   ”En positiv effekt är förekomsten av kadaver året runt, inte bara under älgjakten. Räv, korp och duvhök är arter som gynnas särskilt, men näringskedjorna går mycket längre än så. Efter de större kadavergästerna tar insekter vid enligt en bestämd tågordning, de blir sedan mat åt fåglar och andra insektsätare.”

   Ändå anser lokala företrädare för Jägarnas Riksförbund att rivningen i Bingsta var droppen. Nu ”vågar knappast någon släppa sin hund lös i skogen”, skriver förbundets ordförande och sekreterare och tar därmed en hel jägarkår som gisslan (LT:s debattsida, 7/9).

   Detta påstående är ungefär lika dogmatiskt som att hävda att ingen vågar ta bilen till jobbet på grund av risken att bli påkörd av ett rattfyllo. Hela debattartikeln genomsyras av en oförsonlig ton. Vargen ”dödar och lemlästar var helst den kommer åt” och ”Inget annat skulle kunna skapa så mycket elände, död och plågeri utan att myndigheterna skulle sätta in sina resurser för att få ett slut på det hela”.

   Ja, nu är det alltså varg vi pratar om, inte björn. Sanningen är ju att de flesta vargar är skygga för människan medan hundar däremot kan uppfattas som ett hot eller byte.

   Om du jagar med hund i ett etablerat varg-revir med två vargar så är risken ungefär en på 9 000 jaktdagar att just din hund ska bli skadad eller dödad av varg. Det innebär statistiskt sett att risken att en lös jakthund blir attackerad i ett vargrevir, är lika stor som att hunden ska bli påkörd av en bil under jakten

   Vad ger dig rätt att försöka döda alla vargar? Om en art som förser andra arter med föda dör ut kan det leda till att en annan art dör ut.
   När den arten dött ut kan nästa dö ut och så kan det fortsätta.

   Är ingen vargälskare men man måste ju tänka på att handlingar har konsekvenser. Ekosystemet är inget man bara ska strunta i, försvinner en art följer ofta andra efter

  • Hej på dig du enögde vars helhets vy sträcker sig till tomtgränsen , nej vårat starkaste argument är att vargen är en del av den svenska naturen och att den naturligt hör hemma där , samt att den är en viktig del i naturens balans , som sånna som du har varit en del av att rubba genom att ta dess miljö ifrån den .

   Beträffande kvinnan på Kålmården , så handlade allt om att dom försökte göra vargen till ett djur som den inte är , en go hund , det var alltså Kålmårdens brist på respekt för vargen som var grunden för detta , hade dom respekterat vargen för det djur det är och inte varit så pengar älskande hade aldrig detta skett , så kritisera inte vargarna för något som var männiksans påfund .

   Detta var dessutom socialiserade vargar utan räddsla för människan , vilda vargar föds utan mänsklig närvaro , och hyser därför mer respekt för männikan eftersom den som jag sa inte föds med mänsklig närvaro, därför kan man inte jämföra socialiserade vargar med vilda sedan dom skiljer sig beteende mässigt .

   Människor kommer att dö av vargar säger du , det är nog mer sannolikare med hur många vargar kommer att dö genom människans framfart ? när dess naturliga miljö tas ifrån den från sånna som du som inte verkat förstått att jorden skapades för alla inte enbart människan , och att det är det som vi gör som sedan påverkar naturen och vad dom vilda djuren gör .

   Rovdjuren skapa problem? vilka problem skapar inte människan för dom , och vilka är det som förstört mest för vilka ? och vilka är det som tar från vilka ? så att dom tvingas göra det dom gör jo det ska jag säga dig männiksan , är det vargen som skövlar skogar , släpper ut avgaser , och släpper olja i haven , och rensar haven på liv , nej jag tror du vet svaret på den frågan , människan, så vilka är det som är det största utgiften för våran planet , människan.

   Sedan påpekar du om inte förstå sig på , vet du det tycker jag inte heller att du ska gör då du inte verkar ha förstått vilket helvete som vargen haft tack vare människans framfart , bara för att den försökt leva precis som oss i en värld som vi tog och fortfarande tar ifrån dom .

  • Vänta lite nu,Saraaa. Du menar att om några år kommer vargen springa runt och mörda människor åt höger och vänster? Lite långsökt va? Jag kan hålla med om att vargen mycket väl kan döda en människa men vargen lever inte för att springa runt och döda utan de jagar/dödar för att överleva och skydda sig själva och sin familj! Vargen är inte mer problem för människan än människan är för vargen. Dessutom så är ju människan jätte farlig även älgar och fästingar är farliga FÖR människan men det gör inget eller? Djur finns inte för att människan (som också är ett djur) ska Bestämma vilja som får och inte får leva. Det är ju helt sjukt att folk tycker det! Vargar är bra för naturen de ingår i ekosystemet och människor å vargar får helt enkelt lära sig att leva i fred med varandra.

   PS. Det är människorna som inte tolererar vargen och inte tvärtom.🐾

 52. det skulle vara helt osannolikt att räv björn lo osv försvann bara för att vargen gjorde det…håll dej på jorden tjejen

  • Har nämnt andra djur i mina kommentarer, och jag diskuterar fortfarande vargar. bara det att vargar påverkar mer än sig själva

   Räv, korp och duvhök är arter som gynnas särskilt, men näringskedjorna går mycket längre än så. Efter de större kadavergästerna tar insekter vid enligt en bestämd tågordning, de blir sedan mat åt fåglar och andra insektsätare.”

   Du kan inte på något sätt rättfärdiga det vi utsatt vargarna för

 53. det var märkligt,före vargen fanns kunde man se stora flockar av korp i skogarna i slutet på 80 talet…nu finns det bara enstaka korp trots varg i hela mellansverige…vad beror det på ?

   • vargen vi har är inte svensk. det finns ingen svensk varg. den svenska vargen utrotade svenskar för många år sedan av en anledning. pratade med en rovdjurs spårare som var ute vid en besättning bestående av kor som blivit attackerade av varg, de fick avliva hela besättning…vi får varg i skogarna men får importera all mjölk och mejeri varor från utlandet när de svenska bönderna slår igen. Det enda positiva när älgarna väl försvinner från de svenska skogarna så slipper vi turistande tyskar =)

   • Det där att en hel kohjord fått avlivas efter en vargattack har vi aldrig hört talas om, hade det hänt hade bi vetat om det. Och varför skulle älgarna ta slut. Det finns ca 300 000 älgar i landet i sommarstammen, den lilla population vargar vi har äter ca 3 000 älgar årligen, lika många som jägarna skadeskjuter och inte återfinner. Nej älgarna tar inte slut.

    Vt

   • Att VT inte är mer påläst på detta är väl rätt skamligt. ett vargpar med två individer dödar ca 150 älgar per år. vargen tar minst 5000 älgar per år i sverige enligt forskarna

   • Jo jag ska förklara vad ni inte är pålästa om, citat ”den lilla population vargar vi har äter ca 3 000 älgar årligen”. detta citat är postat av VT. år 2005 tog vargen 2930 älgar på 101-115 individer. I sverige idag har vi ca 200-300 vargar. med enkel matte som jag lärde mig i skolan i årskull 6 blir det ca 4000-5000 vargdödade älgar per år i dagens läge. 🙂

   • En vargfamilj tar ca 100 älgar om året, under senare år har det funnits ca 25 vargfamiljer i landet, vilket betyder att dessa 25 familjer konsumerar 2 500 älgar under ett år, till dessa ska läggas de älgar som tas av vargpar utan valpar och ensamma vargar. Kanske det handlar om ytterligare 1 500 älgar. Vad är problemet?

   • Problemet är att VT hänvisar till fakta som inte stämmer. forskarna påtalar att ett vargpar tar 150 älgar per år. en forsknings avhandling som dels ligger ute på jägareförbundets hemsida påvisar att vargen tar ca 4000-5000 älgar per år. jag hänvisar bara till publicerad fakta vilket jag tycker att ni också bör göra. sen att ni påstår att jägarna skadeskjuter 3000 älgar per år som ej återfinns skulle jag gärna se riktiga siffror på. ni tar mycket ur luften. i skogen finns det träd. många gånger hamnar ett skott i ett träd men man gör ändå eftersök ifall kulan ändrat bana för att försäkra sig om att älgen inte är skadad, antar att ni räknar sånt som skadeskjutning också….

   • Svar nej, det är inte jägareförbundets siffror vi talar om, jag Sa att det finns en avhandling som dels finns på deras hemsida. det är ac.lts.se och deras rovdjursforksare mikael schnaider och christer persson som tagit fram, för att förtydliga så är det Länsstyrelsens egna forskare. så jag tror att det ligger mer sanning i det än i dina egna siffror.

   • o för allt är säkert vargens fel 🙂 vrf inte skylla naturkatastroferna på dem oxå 🙂
    Alltid bott på landet (bott i stad 1 år, av mina snart 21), har inte haft problem med dem. Tycker att alla borde använda sig av referenser i denna tråd, då alla kommer med olika argument utan ngt som bestyrker dem.

   • Att bo på landsbygden med vargen kommer säkert inte vara nått större problem ifall man inte jagar eller bedriver fäbobruk eller lantbruk.

 54. ventriklarna har ökat lokalt,varg är inget att bry sej om,folk på sådana här sidor bryr sej om varg just den stund de skriver om den,när datorn sen stängs av är vargen temporärt glömd

  • Där sa du det själv, Impala vargen ska utrotas för att några FÅ MÄNNISKOR har problem med att vargen jagas. Du erkände vad du tycker. Men du måste erkänna att det är VÄLDIGT själviskt!

  • Det där kan du inte bara veta! För att meddela dig redan nu så älskar jag vargar! Jag ser på dokumentär filmer och läser böcker om den en stor del av min fritid går ut på att prata om vargen. Och du kan inte på allvar mena att du tror på det du skriver själv? Att du vet vad människor du är osams med tänker på andra sidan en datorskärm? Bara för att du inte bryr dig om andra levande varelser och saknar moral gör inte alla andra det!

 55. hur kan du då försvara att värmland just nu knappt har en älgsstam att tala om.. vargen har utplånat den till minimum…men ja antar att du inte kan se detta för du har väl ditt säte i en etta någonstans i en storstad i sverige..vargen kommer att förstöra våran älskade landsbygd .. ingen vill ha varg förutom de som ej berörs av den.. lev ibland den innan ni uttalar er, och gör ni ej det har ni ingen talan…

  • Jo för allt är säkert vargens fel 🙂 vrf inte skylla naturkatastroferna på dem oxå 🙂
   Alltid bott på landet (bott i stad 1 år, av mina snart 21), har inte haft problem med dem. Tycker att alla borde använda sig av referenser i denna tråd, då alla kommer med olika argument utan ngt som bestyrker dem.

  • Ursäkta?!
   1. Alla i Sverige får uttala sig. Alla har rätt att tala.
   2. Jag vet inte vad din IQ ligger på,Ubbe men tydligen väldigt lågt om du tror att vargen förstör världen! Det är ju människorna som gör det! Vad har vargen gjort förutom att jaga? Det är ju helt sjukt! Vilken skola gick du i? Som inte lärt dig vad människan har gjort mot världen och djuren (inklusive vargen)! Vargen har inte gjort något fel!!!!! Alla djur har samma rätt till att leva på denna jord, jaga byten och få komma in på ”människans mark”!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Din knäppa själviska idiot!

 56. Intressant läsning detta här och som vanligt är minoriteten den som gapar högst dvs jägarna. En sammanslutning som enligt mig är dom som skall vara mest tyst i församlingen när det gäller vargfrågan.
  Den dagen jägarna har ihjäl färre hundar – medvetet eller omedvetet – än vad vargen tar, den dagen jägarna har ihjäl färre människor än vad vargen tar, den dagen skall jag lyssna till vad jägarna har att säga.
  Jägarna skadeskjuter ca 10 000 älgar per år: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/samhalle/article6201293.ab
  30% av rävarna har hagel i sig
  Antalet skadeskjutna rådjur som lider i skog o mark skall vi inte prata om, det dräller av dom.
  Statistik över skadeskjutna djur fanns förr att läsa på jägarförbundets hemsida, numera är det borttaget, försvann i samband med att vargdebatten började. nån som ser ett samband….
  Skadeskjutna djur är den främsta födan för varg.och den lättaste att få tag på.
  Till dom som nu skall börja hacka på mig; ja jag är beredd att stå öga mot öga med en björn kl 1 på natten, eller annat skadeskjutet eller trafikskadat vilt oavsett tid på dygnet. Tar med min godkända spårhund ( 3:e i ordningen).jag går med henne i lina och jag kan gå betydligt längre och fortare än vad dagens jägarkår tycks kunna…
  Och ja jag bor i ett vargrevir, har gjort länge och kommer att fortsätta med det.
  När ni ändå är på och hackar kan ni väl exeplifiera vad som menas med ”den drabbade landsbygden” avseende vargfrågan då. Myten om den drabbade landsbygden skall jag gärna hjälpa till att ha ihjäl.

  Förr hade jägarna en dekal bak i bilrutan där det stod ” Vi jagar på naturens villkor” den dekalen har numera försvunnit och tur är väl det för jägarna klarar inte av att leva upp till den lögnen.

  Lev väl och lev med naturen.

  • Så du menar att det är tur att jägarna finns för annars skulle inte vargen leva? citerar ” skadeskjutna djur är främsta födan för varg”. detta är den största lögn som jag läst på detta forum utan tvekan. säg mig exakt vart du hittade detta så ska jag tro dig!! sen skulle jag gärna velat ha med dig på eftersök, du är nog den första och ända människan som levt på denna jord som kan springa ikapp en älg med ett brutet ben och ställa den. onaturligt luktsinne eller dopad så du kan springa fortare än usain bolt? guldmedalj till dig. sen kan du som är expert på detta område berätta för mig hur man gör eftersök på en påkörd varg som brutit ett ben? för mig veterligen så ska dom avlivas fortast möjligt, därför släpper man en hund lös på trafikskadad älg som går undan. punkt och slut

   • Tja som fan läser bibel…. impala.
    Antar att du sitter o vässar argumenten för mina övriga påståenden om jägare eller skiter du i dom?
    Självklart är skadeskjutet vilt det vargen tar först, dom e ju inte dumma. Detta borde vem som helst kunna räkna ut…eller tror du att vargen sket i ett skadeskjutet bytesdjur och jagade ett friskt istället?
    Man kan ju sköta eftersök på olika sätt, en del mer eller mindre sympatiska…
    Läs igenom vad jag skrev en gång till och återkom gärna efter du läst ytterligare en gång.
    Kommentera gärna mina påståenden om jägarnas skytte på hundar och folk.
    Och inte minst antalet skadeskjutningar, men det kanske inte är intressant?

 57. Jag bad dig precisera vart du hittar att vargens största föda vore skadeskjutet vilt. Ifall du inte visste det så räknas en älg skadeskjuten då första skottet är avlossat oavsett ifall det är träff eller inte. den är skadeskjuten tills man kan BEVISA att den inte är träffad. därför är många bomskott skadeskjutningar. absolut finns det skadeskjutna djur i skogen, det motsäger jag mig inte. men en varg är lika kapabel att ta en fullt frisk älg och tar första bästa bytesdjur, alltså inte specifikt skadeskjutna. då det gäller eftersök som du påstår dig kunna så är du väl fullt medveten om att det mest sympatiska sättet att avliva ett djur på att ställa det med löshund. snabbaste sättet utan tvekan! visst är det tragiskt att hundar och människor blir påskjutna. tack och lov är det inte många i jämförelse med hur många skott som skjuts varje år! precis som i trafiken finns den mänskliga faktorn och vad jag vet så händer olyckor även där med hundar och människor, i jakt eller ej

 58. Avlossa fler skott då så blir ju statistiken ännu bättre!!
  Det är ungefär den nivån din argumentation ligger på.
  Därmed är den här diskussionen avslutad för min del.

  • Nä nu missuppfattade du mig palle! jag sa att det är väldigt tragiskt att det händer olyckor, det är väl en självklarhet att man vill att det ska vara noll skador! att du fortfarande undviker mina frågor är rätt intressant…

 59. Jag tror inte riktigt storstadsmänniskor förstår problematiken. Eller naturvänner. Jag bor numera i storstad men är uppvuxen i norrland och där flera våra grannar/släktingar hade stora problem med varg.

  Vargen målas upp som ett fantastiskt vackert djur som jämställs med vanliga gulliga hundar som lever i skog/natur; men så är det ju givetvis inte. Det är ett blodtörstigt djur som älskar att döda/jaga. Elaka djävlar. Precis som vi människor.

  Om det varit så att vargar enbart gått in i ren-skock eller får-hord och dödat ETT djur och sedan nöjt sig med det och ätit enbart den… då det hade det varit en sak. Men vargen älskar att jaga och kan riva riktigt, riktigt många renar/får bara för att den tycker det är kul… och sedan får dessa dö en långsam och plågsam död. Bland annat så går vargarna helst på havande renar och det är ingen rolig syn när du som renskötare dagen efter får se ditt djur lida så enormt.

  Om varg dödar 30 renar för en vanlig renskötare som har uppåt 100 så tappar han/hon enormt mkt ekonomiskt… kanske hälften av sin framtida inkomst… visst, en del kan man få bidrag för… men det är svårt att bevisa allt och dessutom är ren-honor mkt mer värda eftersom de skall hava fler renar i framtiden.

  Man kan givetvis ha en debatt om att vi människor är de värsta mördarna… och så är det! Men starkast i naturen överlever…Våra förfäder gjorde allt för att utrota vargen pga att de är ett rovdjur som inte är som björnar, lo etc… utan för att de helt enkelt är några elaka djävlar som river boskapen och dessutom dödar mycket av vår föda i skogen som älg, vilt etc.

  • Ja fast nu är det ju inte riktigt så,apananders. Vargen är inte en blodtörstig djävel men givetvis är den inte en tamhund. Men vargen är teg stått problem för människan för att vi valt det. Det var människan och inte vargen som bestämde att vi skulle ha tamdjur tillexempel.

   Jag vet inte hur många gånger jag har behövt skriva det här men, vargen har all rätt att leva i Sverige!!!!!!!!!! Är det så svårt att inte vara själviska att ni inte fattar det?!!!
   Och föresten varför utgår alla ni varghatare från att alla som har ett hjärta är från storstaden?

 60. sveriges fyra största rovdjur kostar drygt 1miljard kronor per år. Då är vargen den som använeder mest av dessa pengar. Om man skulle använda pengarna på nnågra andra utrotningshotade djur som inte gör någon skada blir nog alla glada

  • Konstigt argument. Det finns många andra saker som kostar staten pengar som är relevanta, t ex kostar missbruk staten 150 miljarder om året – vad är en enda futtig miljard i sammanhanget??? Man kan använda statistik till att bevisa vad man helst vill, om man bara vinklar den på rätt sätt. Jag betalar hellre skattepengar till rovdjursbevarande åtgårder än åt vissa andra saker.

  • Nej inte vargen. Och nu återkommer ni till det här med pengar. Skit i pengarna! Pengar är något som VI uppfunnit och det skulle inte kosta om pengar inte fanns! Det är vår livsstil och vi får klara oss med konsekvenserna!

 61. Rumänien, ett land hälften av Sveriges yta, 2½ ggr fler människor.
  Där finns plats för femtusen (5000) Björnar) tretusen (3000) vargar!

  Under tiden en Varg dödar ett Får, för att stilla sin och sina ”Valpars”
  hunger, dödar det grymmaste av Gud skapade rovdjuret, männi-
  skan, tusentals Får för att stilla sin och sina ”valpars” hunger.

  Den sistnämnda har tillgång till vapen och kan genom Massmedia framföra sina åsikter till skillnad från exvis Vargen.
  Ordet ”jägare” är ett alldeles för fint ord på dem som kallblodigt mördar andra varelser. Som dessutom förökar sig okontrollerbart
  för att plundra planeten Jorden.

 62. Det finns väl dokumenterat i gamla dagböcker från tex nordfinland då VARG dödat BARN för skojskull… och inte bara enstaka fall. och ja, det var länge sedan. det kan bero på att eftersom vargen var ett stort problem åtgärdades de. men med mer varg på ingång kommer problemen öka. och så här är det: är jag ute i skogen med hund och ser en varg, då skjuter jag. efter de kommer givetvis händelsen anmälas. och jag kommer be om att dom DNA testar ”vargen” dom kommer komma fram till att den (liksom 70% av sveriges vargar) är en HYBRID och HYBRIDER ÄR OLAGLIGA I SVERIGE och ska skjutas omgående. eller så är det en ”RYSSVARG” ( http://michaelericson.files.wordpress.com/2012/02/storvarg_n.jpg ) och den är ett hot mot biologiskmångfald (liksom mårdhunden som staten bekostar utrotningen av) har någon någonting att säga till om nu?

 63. läste för övrigt högre upp att ”älgen kommer inte ta slut” ja men hur kommer det sig att i ett jakt område där det vanligtvis skjuts 150 djur på en jakt har under dom sista 5 åren minskat till 25 sedda? (jägarna har givetvis inte skjutit allt dom ser för att försöka bevara älgen) älgen kommer dö ut… och förhoppningsvis denna ohyra även kallad ”varg” som andra påpekat: det finns ingen ”svensk vargstam” den är utdöd. och vad jag förstår så är hybrider och utlänska raser ett hot mot biologisk mångfald. jo: http://vargrevir.com/wp-content/uploads/2013/07/Vargd%C3%B6dade-f%C3%A5r-2003-2012.jpg

  största målgruppen för vargens terror.

  ska börja träna upp följande till att besvara vargattacker och sedan släppa fria i vargtäta områden:

 64. Exakt, jag hatar vargen 🙂 glädjen ligger inte i vargen utan i mina kommentarer som får tyst på alla. Läste igenom allt jag skrivit på den här sidan och nästan alla kommentarer slutar med att ni ger upp den tråden 🙂

  • Du har rätt i att det är innehållet i dina kommentarer som tystar dina meningsmotståndare. Men det beror inte på att du säger så kloka ord. Det handlar mer om att ingen orkar diskutera med en person som inte är mottaglig saklighet och sunt förnuft.

   Vt

   • Jahaja, underbart att du säger just detta. I ett tidigare påstående av dig den 22 januari 2013 visade sig vara missvisande. Fakta är inte direkt ert stödben! Vad jag kan se finns även där inget svar från er. Kan det möjligen vara så att sanningen sved lite för mkt då ni fick svar på tal direkt och fick er på fall? Vill ni läsa detta finns det på http://www.de5stora.se

 65. Vargar och andra rovdjur måste räddas! Det är inte rätt att döda för att vi inte vill ha dem där. De är också levande varelser med all rätt att leva. Man borde inte få jaga något rovdjur! Ifall den dödar en hund eller så så flytta den och dens familj men DÖDA dem inte! Rovdjuren är härlig djur! Att vi dödar djur för att äta är förståligt men inte rovdjuren! Det är ingen större rivalitet eftersom att människorna dödar många fler djur än rovdjuren! Det är inte rovdjuren som är onda utan vi (om vi vill döda dem för att de äter). Så stanna och tänk innan ni dödar något härligt rovdjur!!! För de har lika stor rätt som vi att överleva!

 66. Andreas Andersen. Så du menar att vi ska utrota vargen för att ni vill ha all älg för er själva! Det är så himla själviskt! Tänk på djuren istället för bara på dig själv!

 67. Jag anser att vargen inte ska utplånas, men stammen kan dras ner till 1 kanske 2 vargar i svergie, så att resten självdör. Alla jaktlag som får in varg i sin mark kan lägga ner, alla bönder i området kan lägga ner, bara för att ni ska gråta för en varg? Om man istället dödar den vargen, låter bonden få fortsätta med sitt liv på gården och jaktlaget få jaga och hålla den resterande viltstammen på en bra nivå, (läs på om varför det kan skjutas så många djur i sverige, jo för att det finns jägare )
  Ni kommer påstå att bonden kommer få ersättning för sina 30 döda får? Joo tjenare… Han får ett par hundra per får jämfört med ett par tusen som vid slakt, om han äns kan få någon ersättning. Nu är det så, sitt ni på söder i era lägenheter och titta på vad vargen ställer till med, lämna över dom till oss och börjar älska gosedjur eller något liknande med samma värde. Klart slut

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s