Nyhetsnotiser

14 mars -16
Det var sannolikt en varg
som strövade omkring på Ölandsbron och inne i centrala Kalmar under morgonrusningen under måndagen. Enligt länsstyrelsen som talat med människor som sett den är det inget som motsäger att det är en varg.
– Jag vågar knappt berätta. Någon kanske tror att man är tokig, men det var definitivt inte en hund jag såg. Den var både längre och större, säger poliskommissarie Ulf Karlsson, som var på väg till jobbet när han såg djuret, till SVT Nyheter Småland.

Vittnen berättar bland annat om hur de blivit omsprungna av djuret, och att bilar tvingats tvärnita för att undvika kollision. Även länsstyrelsen har tagit emot flera samtal under morgonen.
– Vi tror att det här kan vara en varg, det är mycket troligt, säger vilthandläggare Helén Wåhlstrand Persson på länsstyrelsen i Kalmar.


Vargen i Ålaryd sommaren 2013 tillbaka på brottsplatsen i februari 2014
I juni 2013 uppehöll sig en varg i Vaggerydstrakten (Ålaryd) då den rev ett stort antal får vilket föranledde en ansökan om skyddsjakt som Naturvårdsverket avslog. Inga fler kvalitetssäkrade observationer av vargen gjordes under resten av året. Nu i februari 2014 kom rapporter om möjliga vargspår  i Ålarydstrakten och provtagningar gjordes  4 februari på spillning.
DNA analysen visar på att det är samma varg som uppehöll sig i trakten under juni 2013. Vargen är en hane som är född i Djurskogsreviret, norr om Årjäng på gränsen mellan Värmland och Norge.
Inga nya observationer av varg i området har rapporterats sedan provtagningen i februari.

Ockelbo kommun ansöker om skyddsjakt på vargpar
Ett oskyggt vargpar skrämmer barnfamiljer och tamdjursägare i Ockelbo. Under senaste två veckorna har ett 20-tal vargobservationer gjorts i i utkanten av Ockelbo. Storskogen går västerifrån ändå in mot Ockelbo där vargarna har setts.
Att som media beskriva att de är inne i centrala Ockelbo är att ta i eftersom vargarna rör sig i den västra utkanten på landsbygden.
– Jag såg en varg på vår gård vid fyra tillfällen i torsdags, det är obehagligt, säger en småbarnsmamma.
Familjen lever i ett hus som ligger solitärt ute på en enormt gärde som bryts av med skogsdungar.
Kommunen har nu gått in till Länsstyrelsen och begärt skyddsjakt på vargparet.
– Vi känner att vi måste agera då så många nu är oroliga, säger kommunchefen Lars Sjödin om den ovanliga åtgärden att en kommun ansöker om skyddsjakt.
Ansökan har gått vidare till Naturvårdsverket som är den myndighet som tar beslut om skyddsjakt eller inte. Vecka 11 kommer ett svar från Naturvårdsverket. Det är om ca en och en halv vecka det, och då torde vargarna lämnar området och gett sig ut i storskogen igen.

Älg simmar snabbare än en varg
En älg och en varg simmade ikapp på sjön Racken norr om Arvika häromdagen. En förbipasserande i bil fick först syn på älgen som simmade ute på sjön, sedfan plötsligt observerade han ytterligare ett djur i kölvattnet på älgen. En varg. Efter ett ta gav vargen upp jakten och gick på land. Efter att ha skakat vattnet ur pälsen lunkade vargen i väg och försvann, medan älgen fortsatte sin simtur mot nya utmaningar.

Delegeringen till Kammrätten
I januari tog Naturvårdsverket beslut om att delegera hantering av skyddsjaktsärenden till landets länsstyrelser. Beslutet överklagades till Förvaltningsrätten av förenimgen Nordulv, men rätten avvisade detta och meddelade att beslutet inte gick att överklaga.
Nu ansöker Nordulv om prövningstillstånd hos Kammarrätten, där de vill att Förvaltningsrättens avslag ska prövas.
Om de ger prövningstillstånd betyder det att delegeringen ut till länsstyrelserna skjuts upp, och att Naturvårdsverket fortsättningsvis får handlägga skyddsjaktsärenden, vilket i en del fall har tagit lång tid.

Årets nionde, tionde och elfte varg är dödade
Nylien fick Tåssåsens sameby Naturvårdsverkets tillstånd att ta bort det vargpar som funnits på samebyns vinterbete mellan Sveg och Rätan sedan tidigt i höstas. Jakttillståndet gavs i förebyggande syfte.
I lördags dödades båda djuren och flytten av renarna ner till området kan nu inledas. Jakten skedde med hjälp av helikopter.
Siffran döda vargar är nu uppe i 11 på bara drygt en månad. Ytterligare en varg dödades nämligen vid Sölensjön väster om Femunden i lördags.
Skottet avlossades även här från helikopter.
Vargen är en hane som är den hane som gick tillsammans med tiken som sköts i onsdags i samma område. Det var en mindre hane som vägde inte mer än 37,5 kilo och han är den elfte kända vargen som dött i Skandinavien hittills i år. Jaken på den norska hanvargen genomfördes av fältpersonal från Statens Naturoppsyn.

Finsk vargsida stoppas efter tjuvjaktVilt- och fiskerianstalten i Finland stänger nu sin webbsida där man kunde följa 14 sändarförsedda vargar.  Sidan stängs sedan det visat sig att tjuvjägae använt sidan för att lokalisera vargar.
Sidan kommer att öppnas igen i höst, då i en förbättrad version ska instaleras.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: