Färdigjagat i Värmland och Dalarna med överskjutning

Jakten på 18 vargar i Värmland och Dalarna klarades av på mindre än en dag. När detta skrivs 16.20 lördag eftermiddag är läget följande:
Värmland: Åtta döda vargar och två påskjutna. Obekräftade säger att en av de påskjutna är avfångad, dödad.
Dalarna: Nio döda vargar och fem påskjutna.
Därmed är vargjakten avblåst i de båda varglänen.
Stämmer påskjutningssiffrorna innebär det en kraftig överskjutning – sex vargar fler än licensen gav utrymme för. Det kommer säkert att finnas anledning för myndigheterna att titta närmare på dessa siffror. Överskjutningen var något som Svenska Rovdjursföreningen varnade för innan jakten, man ville ha en lugnare tilldelning efter hand som vargar dödades.

Av de värmländska vargarna sköts den första redan 08.45 i Norra Ny Stöllet och den andra en halvtimme senare i Gårdsjön öster om Mårbacka. Här hade man enligt länsstyrelsen ytterligare en varg inom skotthåll men missade denna. Enligt rapporten hamnade skottet i en stubbe.

Kl 10.10 sköts den tredje vargen i det värmländska Acksjöreviret öster om Ekshärad. Denna gång med dödlig utgång.
Vid 11-tiden påsköts en varg i Hällefors på gränsen till Värmland, dit vargen tog sig skadad. Där sköts den senare till döds. Eftersom Hälleforsvargen dödades i Värmland görs avräkningen där.

Efter detta har en varg dödats i Glaskogenreviret väster om Arvika och en i Fensbol utanför Torsby.
Länsstyrelsens vargtelefon meddelar efter detta ytterligare en dödad varg i Lungsund norr om Kristinehamn.
Sedan sköts en död i Vägsjöfors norr om Torsby.
De båda påskjutna är i Gåsborn norr om Filipstad och Sunnemo söder om Hagfors. Endligt ännu obekräftade uppgifter har vargen i Gåsborn avfångats.

När detta skrivs 16.30 lördag återstår två vargar i Örebro, två i Västra Götaland och två i Gävleborg att fällas, om nu inte Naturvårdsverket blåser av hela jakten efter den kraftiga överskjutningen i varglänen. I Örebro sköts en varg i Hälleforssom var i sällskap med den som skadad tog sig över till Värmland där den sköts och blev värmlänning och i Västra Götaland var det en varg i Kroppefjällsreviret som fick sätta livet till. Var Gävleborgsvargen dödades vet vi inte. De här tre länen har samtliga tre vargar på sina licenser, sex totalt återstår, alltså lika många som överskjutits i Värmland/Dalarna.

Till och med jägarna anser att deras vargjakt är suspekt, varför vågar det inte stå upp för sin sak med namn och bild annars.

Ålder, kön, märkta, omärkta, valpar, föräldrar… frågorna hopar sig. Det som oroar är att den dödade vargen i Mårbacka verkar vara ett vuxet djur som var på väg att bilda par eftersom det var två vargar som gick tillsammans. Parningsperioden närmar sig och då går vuxna djur gärna tillsammans, det finns flera exempel på vargar som gått tillsammans där båda eller en är dödad.

Det som oroar är att flera vargar påskjutits med dåliga skott, just nu i detta pågår eftersök på sex vargar i Värmland och Dalarna. Ett exempel är vargen som skadesköts i Norra Ny redan kvart i nio på morgonen och inte avfångades förrän vid tolvtiden. Det är ingen human jakt. Sen har vi de sex påskjutna vargarna där flera sannolikt är skadade.

Så här såg lägesrapporterna ut på den blogg som Länsstyrelsen i Värmland satt upp med anledning av vargjakten. Efter ett tag han man inte med att daterar upp den. Besiktningen tog all tid.

12.00 Sex vargar har nu skjutits i Värmland! 3 återstår.
Nu har den först påskjutna vargen avlivats medan besiktningen på nr 2 visade att skottet gick in i en stubbe mellan skytten o vargen. Sen har en varg fällts i Glaskogsområdet mellan Arvika o Årjäng och en nära Fensbol i Torsby kommun. Nu återstår 3 vargar i vår tilldelning. Själv åker jag nu ut på en besiktning som jag återkommer till lite senare./LF

11.30 Justering av jaktresultatet hittills.
Nu har det konstaterats att skytten missade varg nr 2 O om Mårbacka. Den tas nu bort från avräkningen. Det har också skjutits en varg i trakten av Hällefors i Örebro län men som gick över till Värmland där den sköts med ett dödande skott. Värmlands kvot. Den avräknas från Kvar i den värmländska tilldelningen är alltså 5 djur./LF

10.10 Tredje vargen skjuten i Värmland. 6 vargar återstår av tilldelningen.
Kl 10.10 sköts den tredje vargen i det värmländska reviret Acksjö. Denna gång med dödlig utgång./LF

09.30 Två vargar påskjutna
Två vargar har hittills påskjutits men ännu inte fastställts som döda. Den första sköts redan 08.45 i Norra Ny och den andra en halvtimme senare i Gårdsjö Ö om Mårbacka. Mer detaljer följer senare./Lars F

Kommentar till lägesrapporten: Det är ännu oklart vad som egentligen hänt öster om Mårbacka, har man skjutit en varg död och en skadat en stubbe, eller menar länsstyrelsen med nr 2 i 12.00 att man bara sköt stubben.

Kommentar allmän: Det som sker i landets skogar i dag 2 januari 2010 är inte värdigt en modern nation som Sverige. De glesbygdsjägare som mentalt i den här frågan befinner sig på 1800-talet måste fråntas ansvaret att förvalta det vilda i Sverige. Huvudansvaret för tillståndet hos de jägare som nu är ute och jagar varg har Svenska Jägareförbundet och Sveriges Riksjägare ansvaret för, i vilket århundrade befinner sig dessa båda organisationer.

Så här ser vargslakten ut i Dalarna så här långt:
10.23 Två vargar i Siljansnäs, Leksands kommun. Samma jaktlag sköt båda med kort mellanrum.
10.52 En varg vid sjön Närsen mellan Nås och Lövsjön i Vansbro kommun. Ett gammalt känt tjuvskjutningsområde
11.00 En varg i Sörskog norr om Bjurås
12.30 Ett jaktlag i Orsa kommun fällde en varg
13.00 En varg Boda Kyrkby, Rättvik.
14.00 Två vargar – en i skogarna kring Mora och en i Furudal i Rättviks kommun.
15.00 En påskjuten varg i Äppelbo, den nionde totalt, kunde efter eftersök avfångas.
Dessutom fem påskjutna vargar som nu eftersöks: två ytterligare vargar i Äppelbo, en i Vansbro, en i Rättvik och en varg i Leksand.

Länsstyrelsen i Värmland har en mer detaljerad rapportering än Dalarnas, Örebro Västra Götaland har ingen länsstyrelserapportering.

Kommentar: Länsstyrelsen i Dalarnas miljövårdsdirektör Stig-Åke Svenson säger till TT att han inte är förvånad över att så många vargar redan skjutits. Då hade man skjutit fem.
– Jag har hela tiden sagt att detta kommer att gå fort. Man har mobiliserat väldigt mycket folk och spårat vargarna så att man vet var de finns, säger han.
Men hallå, började inte jakten först i dag lördag 2 januari på morgonen. Hur kan man då ha spårat vargarna så effektivt. Det luktar jaktbrott som länsstyrelsen bör polisanmäla för att få till en utredning. Samma gäller samtliga jaktlag. Det är omöjligt att spåra ihop så här effektivt som man gjort utan att använda sig av motorfordon, i dagsläget snöskoter, tiden före jaktstart. Det står inget i undantaget att spårningen med motorfordon fick inledas innan jaktstart.

Att så skett framkommer också nu från folk centralt placerade i hanteringen av vargjakten. Vargrevir har spårats av med snöskoter dagarna före jakten. Vilket alltså är i strid med Jaktlagens 31 § som säger att vilt inte ens för sökas med hjälp av motorfordon.
Undantag gjordes för den nu pågående vargjakten, men det betyder inte att detta fick ske förrän jakten inleddes i dag lördag.
Enligt uppgifter till Vargens tid har så skett under den gångna veckan fram till jaktstarten i morse. Allt var väl planlagt med som det verkar otillåtna medel.

Glöm inte att skriva på
Svenska Rovdjursföreningens upprop ”Nej till licensjakt på varg!

http://upprop.nu/FQBS

Som avslutning på en lång och dramtisk dag vill vi påminna om att det finns ett annat liv bortom jägare, blod och död.

8 tankar om “Färdigjagat i Värmland och Dalarna med överskjutning

  1. Är vare sig moståndare eller kramare av detta så omdiskuterade djur VARGEN.
    Men vi har i Sverige en regering som är demokratiskt framröstad av (OSS; VI, FOLKET) tycker nog även att alla dessa föreningar borde rätta sig efter detta.
    Sedan istället för att sprida dessinformation så borde ni sprida relevant information.

    Läs detta istället och begrunda vad du/ni skriver istället.
    CITAT 1 (31 § Jakt får inte ske från motordrivna fortskaffningsmedel. Sådana
    fortskaffningsmedel eller andra motordrivna anordningar får inte
    heller användas för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt,
    för att hindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets
    uppmärksamhet från den som jagar.

    Regeringen får meddela föreskrifter om undantag från första
    stycket.

    Regeringen får meddela föreskrifter som förbjuder eller ställer upp
    särskilda villkor för medförande av skjutvapen vid färd med
    motordrivna fortskaffningsmedel. Lag (1994:1820).)

    Sedan kan ni ju läsa om undantagen vad gäller motordrivet fordon m.m m.m i beslutet från NNV länk http://www.naturvardsverket.se/upload/04_arbete_med_naturvard/varg/varg2009/N-licensjakt-varg-2010.pdf

    För att vara en sådan (välorganiserad) organisation så är ni ganska så dåligt pålästa vad gäller jakten av varg!!

    Men men där är ju så med folk som vare sig jagar eller hyser tamboskap hundar frånräknat NU.

    En drabbad fårägare .

    • Jag vet faktiskt inte vad du menar i ditt inlägg, menar du att det är tillåtet att använda motorfordon vid jakt. Du kan väl förklara.
      Enligt Jaktlagen är det inte tillåtet att vid jakt söka eller spåra vilt med motorfordon. Till den här vargjakten hade regeringen gjort ett undantag, man fick använda motorfordon för att söka spår, men bara utefter vägar som finns på Lantmäteriets karta 50 000.
      Men detta undantag gällde bara under jakten, som alltså började först i dag lördag 2 januari 2010.
      Nu har uppgifter framkommit att jägare på flera håll under veckan före jakten använd sig av motorfordon, snöskotrar, att söka av skogsvägnätet för att på så sätt få koll på var vargarna befann sig när det var dags att börja jaga.
      Återkom gärna om vi missuppfattat detta.
      Du skriver också att vi är en välorganiserad organisation och borde vara bättre pålästa när det gäller jakten på varg. Vilken organisation menar du att vi är?
      mvh
      Vargens tid

  2. Pingback: Slakten har börjat « Hundtokig.com

Lämna en kommentar