Uppdaterad: Två fårangrepp under helgen kostade 34 får livet

Tiden att börja avvänja vargvalparna från att dia tiken är inne. I helgen angreps får både i Värmland och Örebro län som tillsammans orsakade 29 får livet. Natten till tisdagen dödades ytterligare fem får på samma gård i Värmland som hade angrepp i helgen.

I Gräsmark väster om Sunne i Värmland orsakade vargangreppet 12 dödade eller skadade/avlivade får under söndagen. Natten till tisdagen var vargen tillbaka i samma hage och dödade ytterligare fem får och lamm, trots att en del brister som dålig gräsröjning och dålig spänning i elaggregatet var avhjälpta.
på gården fanns 50 tackor och 25 lamm.
Länsstyrelsens besiktningsmän som varit på plats flera gånger senaste dagarna har ingen förklaring hur vargen tagit sig in. Så sent som förra året fick gården rovdjurssäkra stängsel.

I Örebro sydväst om Fjugesta i byn Tångeråsa angreps 17 får någon gång mellan 11 och 12 juni.  Tre får hittades döda, 14 får fick avlivas på grund av skador. Troligen är det varg från Hasselforsreviret som orsakat skadorna.

I Gräsmark handlar det sannolikt om varg från Skugghöjdenreviret, där en av föräldradjuren är en gentisk viktig F1.
Enligt Länsstyrelsen är fårhagen stängslad med ett femtrådigt rovdjursavvisande stängsel och godkänt som rovdjursavvisande.
En trolig orsak till att angreppet skedde trots det rovdjursavvisande stängslet är att strömmen i trådarna var bara en tredjedel av vad den ska vara. Detta på grund av att gräs låg på nedersta tråden samtidigt som aggregatet i sig inte matade på rätt sätt. Detta åtgärdades under måndagen och på tisdagen efter det andra angreppet kunde Länsstyrelsens personal konstatera att aggregatet arbetade som det skulle med över 5 000 volt i trådarna.
Hur vargen tog sig in i hagen natten till tisdagen funderar man på.
Gårdens ägare tog bokstavligen vargen på bar gärning tidigt på tisdag morgon när han kom ut i hagen och fick se en långbent ”hund” jaga fåren. Vargen  avbröt angreppet när ägaren dök upp och försvann utom synhåll. Hur vargen tog sig ut vet man heller inte.
Att det handlar om varg är man ganska säker på. Länsstyrelsens spårhund har markerat för varg. Även skadorna på fåren säger varg.
Hittills i år har varg i Värmland angripit får vid fem tillfällen. Under hela förra året skedde endast tre angrepp. Angreppen har skett i anslutning till vargrevir på olika håll i länet – Säffle, Arvika, Sunne, Torsby och Filipstad. Här ingår ett angrepp av lodjur.
Vt

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s