Allt fler jägare vill bojkotta vargjakten

Det verkar faktiskt som att det inte blir någon licensjakt på varg i Dalarna i januari. Flera jaktområden har gjort klart att de kommer att bojkotta jakten.
Bojkotten är en protest mot Dalarnas tilldelningen på ”bara” sex vargar. 50 vargar vill både Riksjägarnas och Jägareförbundets lokalförbund i Dalarna döda, och tilldelningen har också överklagats till Naturvårdsverket. Jägareförbundet kräver t o m att vargarna Dalarna räknas en gång till.
Och under tisdagen beslöt den lokala styrelsen för Riksjägarna att uppmana samtliga sina 1 800 medlemmar i länet att bojkotta vargjakten.

Kravet på 50 vargar är lätt att förstå vad gäller Riksjägarna som inte vill ha några vargar alls, men hur Jägareförbundet kan hänga på det kravet är svårare att förstå eftersom Jägareförbundets policy i vargfrågan är att förbundet skal verka för en livskraftig vargstam.
Jakt på 50 vargar skulle betyda att länets samtliga revir i princip skulle kunna utplånas eftersom länet inte har fler än sju säkra valprevir och tre sannolika, tillsammans ca 50 vargar.

Jägareförbundet vill ha en ny vargräkning och för en ny licenstilldelning.


Samförståndet mellan Riksjägarna och Jägareförbundet är lite unikt, men i vargfrågan i Dalarna är det Riksjägarna som har initiativet. Om inte Jägareförbundet åtminstone lokalt agerar mot den låga tilldelningen är risken stor att det blir en massflykt av Jägareförbundare till Riksjägarna som har haft en stark medlemsökning på grund av sin tuffa hållning i vargfrågan.
– Sex vargar som får skjutas i Dalarna gör varken till eller från, säger Roland Nordwall, ordförande i Mora Norra JVK som är den senaste kretsen att ansluta till bojkotten.
– Vi låter vargen sprida sig. På det viset får vargen själv vända opinionen när fler får känna på hur det är att ha varg i markerna, säger han.
Kretsarna i Gagnef-Mockfjärd, Dala Floda-Björbo, Dala Järna, Leksand, Skattungbyn-Torsmo samt Transtrand uppmanar också sina medlemmar att bojkotta vargjakten.
Tanken om bojkott föddes i Norbergs viltvårdsområde och dess ordförande Ola Dahlin gick ut och uppmanade alla jägare i ”vargbältet” att bojkotta vargjakten i januari.
Jaktnätverket Orsajägarna var först ut i Dalarna att nappa på uppropet.
– Vi är emot en vargstam och vi vill ju inte vara med och förvalta en vargstam som vi alltså inte tycker att vi ska ha, säger Nils Björklund som företräder nätverket Orsajägarna.
Och nu har även markägare börjat ansluta sig till bojotten.
En av Mellansveriges enskilt största markägare, sågverksägare Karl Hedin i Fagersta säger:
– Jakten hjälper oss ingenting – snarare förvärras problemen. Fler människor måste drabbas om det ska bli en ändring, säger Karl Hedin.
Karl Hedin AB äger 23 500 hektar skog på flera håll vilket medför att han är berörd av reviren Kloten, Färna, Ulriksberg och Hedbyn. Hans budskap är att problemen med vargarna handlar inte om hur många individer det finns i ett revir, utan hur många reviren det finns.
Han menar att borttagning av hela revir är enda sättet att få till någon lindring för de jägare som är drabbade av varg.
Samtidigt säger han att vargarna måste sprida sig så att fler människor förstår hur det är att leva med vargrevir.
Det sista blir lite obegripligt för den som inte jagar eftersom ickejägare får vara glada om de får se en svanstipp på en bortflyende varg som skrämts upp under skogspromenaden.
Och då är frågan om det är jägarna som skall bestämma hur många vargar och vargrevir vi skall ha i landet. Får inte jägare anpassa sin hobby efter de förutsättningar som finns. Nu finns vargen igen i våra skogar och då gäller andra förutsättningar för jakt.
Karl Hedin som skjutit 950 älgar under sin jägarkarriär säger så här i en intervju med Jakt och jägare:
– Vargarna äter upp klövvilt och tar våra jakthundar och andra tamdjur. De är en oroshärd.
Tydligare kan det inte sägas vad det egentligen handlar om: kött och hundar. Ska det verkligen vara grund för att döda ett rödmärkt rovdjur? Självklart inte.

Här får Dalajägarna lite hjälp på vägen

Nej till en licensjakt på varg! Svenska Rovdjursföreningens upprop mot vargjakten i januari.
Här skriver du på:
http://www.svenskavargar.nu

Lämna en kommentar