Länsstyrelsen vill utplåna hel vargfamilj

Det behövs inga hemliga nätverk som tjuvjagar varg som i SVTs dokumentär Vargkriget, inte när man har Länsstyrelsen för Västra Götaland.
Länsstyrelsen vill nämligen skjuta av, utplåna, hela den vargfamilj som lever i det s k Kroppefjällsreviret som ligger mitt i Dalsland väster om Mellerud vid licensjakten kommande vintern.

I sitt yttrande till Naturvårdsverket säger länsstyrelsen att det lever en familj på sex individer i reviret.

Kroppefjällsreviret sträcker söderut från den röda pilen

Kroppefjällsreviret och Tresticklan är de äldsta vargreviren i Västra Götaland. Länsstyrelsen vill skjuta hela familjen i ett av reviren. Tresticklan är inte bara en del av ett vargrevir, det är också en nationalpark.

Hur man redan nu kan veta hur många vargar det kommer att finnas i reviret till vintern framgår inte, men vi gissar att det är en uppskattning baserad på den gångna vinterns spårinventeringar. Att man sätter likhetstecken mellan antalet individer från vinterns spårningar och hur många det kommer att vara kommande vinter visar egentligen bara hur stor okunnigheten är bland de som är satta och bestämma över den framtida vargstammen i Sverige.

Antalet individer i en vargfamilj är inte konstant, alla medlemmar byts ut varje år förutom föräldradjuren. ibland blir de tre valpar, ibland fem eller sex och ibland ingen. Baskunskap som borde nått de som har avgörande inflytande på vargens framtid.

Från årets kull, om det nu är en kull, kanske det bara blir en valp levande till spårsnön, eller ingen, och då är det inte mer än två vargar i reviret nästa vinter, honan och hanen. Förra årets valpar, alltså det som föddes 2009, är när detta skrivs i full färd med att hitta egna liv på andra håll på den skandinaviska halvön. Om de inte redan tjuvjagats till döds.

Får man inte tillstånd att ta bort Kroppefjällsfamiljen föreslår man som alternativ vargfamiljen i Nössemark norr om Dals Ed som har revir på båda sidor av gränsen med Norge. Att familjen finns i två länder kan bli ett problem för att effektivt ta bort de fem vargar som lever i reviret skriver länsstyrelsen.

Notera att man även här redan nu har en uppfattning om hur många vargar det kommer att finnas i reviret kommande vinter.

Alternativet till familjeutplåningen är s k avlysningsjakt som innebär att man avlyser jakten när antalet djur på licensen är dödade. Åtta djur anser Länsstyrelsen för Västra Götaland är en rimlig siffra för en eventuell avlysningsjakt i hela länet.

Länsstyrelsens skäl för att skjuta av ett helt revir är att man vill undvika att familjer splittras.

Annonser

5 tankar om “Länsstyrelsen vill utplåna hel vargfamilj

    • Lars Bäckström är landshövding, länsöverdirektör Göran Bengtsson tog det slutliga beslutet, föredragande viltvårdshandläggare Lisbeth Johansson, övriga är naturvårdsdirektören Sven Swedberg och länsjuristen Magnus Sandström.

  1. Länsöverdirektör fick mitt Dekret Lex Jakt med post i torsdags, fast då var ju redan detta bestämt – kan jag anta. Vi måste agera med brev, sakkunskap och krav på lyhördhet för mångfalden. Vi erbjuder dem en utbildningsdag i varg och mångfald. Vem hänger på?
    Charlotte

  2. En utbildningsdag låter mycket bra! 🙂
    Jag hänger gärna på.

    Och rotemästare, några 400 vargar finns inte annat än i din fantasi. Men det hade varit bra OM det hade funnits. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s