Regeringens genetikrådgivare kritiserar miljöministern

I onsdags sade miljöminister Carlgren ”Ju friskare vargstam desto mindre vargar behövs för att vi ska vara säkra på att den är livskraftig”. Nu får han kritik av populationsgenetikern Linda Laikre vid Stockholms universitet.

Linda Laikre

– Man kan inte bara plantera in nya vargar och hoppas att det hela ska lösa sig utan att man behöver en större vargstam på tusen till ett par tusen individer. (Att jämföra med de 200 vargar som finns i landet i dag och att riksdagen tagit beslut att det ska finnas bara 210 individer). Linda Laikre hävdar att det inte är rimligt att ha en liten vargstam.
– Det skulle innebära att man kontinuerligt måste portionera in nya gener för att uppehålla en biologiskt ohållbar situation, säger hon

I onsdags avslöjade Andreas Carlgren (C) att det blir vargjakt även nästa år och att licensjakten kommer att tillåtas minst även under 2012 oavsett hur det går med utplanteringen av nya vargar.

Fotnot: Linda Laikre är forskare och lektor vid avdelningen för populationsgenetik. Förutom att forska och leda undervisningen har hon även ansvar för avdelningens informationsverksamhet. Hon disputerade 1996 och är specialiserad på bevarandegenetik och genetisk dynamik hos små populationer. Linda Laikre har publicerat ca. 25 vetenskapliga och 40 populärvetenskapliga artiklar med anknytning till bevarandegenetik. Sedan år 2000 är hon medlem av regeringens Vetenskapliga råd för biologisk mångfald.

Annonser

2 tankar om “Regeringens genetikrådgivare kritiserar miljöministern

  1. Det kan vara lättare att genomföra flyttning av några vargar då och då, som föreslås som ett alternativ i artikeln, än att få gehör för 2000 vargar i Sverige. Det är bra att vi nu får erfarenhet av hur besvärlig och realistisk inplantering verkligen är genom de initierade förflyttningar av vargar från Finland, Baltikum och Ryssland till Sverige. Problemet med vargarna är inte att de är få, det finns hundratusentals, och många tusen bara i närområdet till Finland. Problemet är att migrationen från Finland varit låg, bara fyra invandrare har bidragit som anfäder till den svenska vargstammen de sista trettio åren, det vore önskvärt med minst dubbelt så stor migration. Då kunde man se den svenska vargstammen som en del av en population med 5000 vargar. Men jag tycker det är för tidigt att dra slutsatsen att det inte fungerar i längden med naturlig migration, dessa frågor skall diskuteras i sekellånga perspektiv, och skulle det uppstå akuta problem så är det bara att utöka den konstgjorda migrationen, som nu satts igång kanske innan den var akut påkallad. Men det är ju bra att få erfarenheter av säkerhetsskäl och att reducera inaveln lite grand.
    Det är egendomligt hur uppfattningarna ändras, tittade just på

    om historiken bakom vargbesluten utgående från en SNF rapport ”projekt varg” från mitten av 70-talet. Där utesluts att invandring från Finland kan ligga till underlag för en uppbyggnad av den svenska vargstammen (vilket har visat sig möjligt). Det sägs att en livskraftig vargstam fordrar ett hundratal vargar. Det rovdjurspolitiska beslutet 2001 satte målsättningen till 200 vargar (högre än SNF), vilket nu har uppnåtts. Man skulle förvänta sig mer jubel och beröm när en målsättning faktiskt uppnås! Men istället har positionerna flyttats fram med en faktor tio till några tusen! Att inplantera varg som SNF förespråkade och som nu skall verkställas var i lag förbjudet till 1994.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s